این مقاله با همکاری Sarah Gehrke, RN, MS بهطور مشارکتی نوشته شده. سارا گهرکه یک پرستار با مدرک رسمی و همچنین یک متخصص ماساژ درمانی دارای مجوز فعالیت در تگزاس است. سارا دارای بیش از 10 سال سابقهی آموزش و تمرین در زمینهی حجامت و تزریق وریدی با پشتیبانی جسمی، روحی و روانی است. او مدرک ماساژ درمانی خود را در سال 2008 از انیستیتوی ماساژ درمانی Amarillo و مدرک کارشناسیارشد پرستاری را در سال 2013 از دانشگاه فونیکس دریافت کرده است.
در این مقاله به 9 مرجع استناد شده که در پایین صفحه لیست شدهاند.
این مقاله ۴٬۴۹۳بار مشاهده شده است.
شاید لازم باشد به دلایل پزشکی، گرفتن ویزا یا به دستآوردن اطلاعات بیشتر در مورد بدنت، گروه خونی خودت را بدانی. خوشبختانه روشهای زیادی برای تشخیص گروه خونی وجود دارد.
مراحل
تعیین گروه خونی در خانه
-
1از والدین خودت در مورد گروه خونی خودشان سوال کن. اگر والدینت هر دو گروه خونی خودشان را بدانند، تو هم میتوانی گروه خونی خودت را حدس بزنی. در بیشتر موارد داشتن این اطلاعات برای حدسزدن گروه خونی با استفاده از ماشینحساب آنلاین گروه خونی یا لیست زیر کافیست:[۱]
تشخیص گروه خونی
والدین x O والدین O = فرزند O
والدین x O والدین A = فرزند A یا O
والدین x O والدین B = فرزند B یا O
والدین x O والدین AB = فرزند A یا B
والدین x A والدین A = فرزند A یا O
والدین x A والدین B = فرزند A ،B ،AB یا O
والدین x A والدین AB = فرزند A ،B یا AB
والدین x B والدین B = فرزند B یا O
والدین x B والدین AB = فرزند A ،B یا AB
والدین x AB والدین AB = فرزند A ،B یا AB
همچنین گروههای خونی فاکتوری بهنام "فاکتور Rh" (+ یا -) دارند. اگر فاکتور گروه خونی والدینت -Rh باشد (مثل -O یا -AB)، در نتیجه فاکتور گروه خونی تو نیز -Rh خواهد بود. اگر یک یا هر دوی والدینت +Rh باشند، نمیتوانی بدون انجام آزمایش از + یا - بودن فاکتور گروه خونی خودت اطمینان پیدا کنی.[۲] -
2با پزشک تماس بگیر و از او سوال کن. اگر پزشک از قبل گروهخونی تو را مشخص و در پروندهات ثبت کرده باشد، تنها کاری که باید انجام بدهی این است که از او سوال کنی. اما در نظر داشته باش کهپزشکان درصورتی این موضوع را در پرونده ثبت میکنند که قبلاً از تو خون گرفته و آزمایش کرده باشند.دلایل رایجی که ممکن است قبلاً آزمایش گروه خونی انجام داده باشی عبارتاند از:[۳]
- بارداری
- عمل جراحی
- اهدای عضو
- تزریق خون
-
3یک کیت تعیین گروه خونی بخر. اگر نمیخواهی به پزشک مراجعه کنی یا خون اهدا کنی، میتوانی از داروخانه یا بهصورت آنلاین کیت تعیین گروه خونی بخری و در خانه آزمایش انجام بدهی. دستورالعمل استفاده از این کیتها معمولاً به این صورت است که بایدبرچسبهای نامگذاریشدهی مختلفی را که روی یک برگه مخصوص قرار دارند، مرطوب کنی و با سوراخکردن انگشت خودت یک قطره خون روی هر برچسب بیندازی.هنگام قراردادن خون دقت کن که این کار را مطابق با دستورالعمل کیت انجام بدهی. ببین کدام برچسبها (یا در بعضی از کیتها شیشههای حاوی مایع مخصوص) بهجای پخششدن خون، آن را لخته میکنند. لختهشدن واکنش به موادی است که گروه خونی تو با آنها سازگاری ندارد. بعد از اینکه آزمایش را روی همهی برچسبها یا شیشههای مخصوص انجام دادی، با استفاده از دستورالعمل کیت یا مراحل زیر، گروه خونی خودت را تعیین کن:
با استفاده از کیت تشخیص گروه خونی
یادت باشد آزمایشی که در خانه انجام میشود، به اندازهی آزمایشی که توسط یک متخصص انجام میشود قابلاطمینان نیست. برچسبهای "Anti-A" و "Anti-B" را برای وجود لخته بررسی کن: لختهی تشکیلشده در Anti-A (اگر فقط روی برچسب تشکیل شده باشد) به این معنی است که گروه خونی تو A است. لختهی تشکیلشده در Anti-B به این معنی است که گروه خونی تو B است. اگر روی هر دو برچسب Anti-A و Anti-B لخته تشکیل شد، گروه خونی تو AB میباشد.
برچسب "Anti-D" را بررسی کن: تشکیل لخته به معنی این است که Rh خون مثبت است. با فهمیدن این موضوع میتوانی علامت + را به گروه خونی خودت اضافه کنی. اگر لختهای تشکیل نشده باشد، Rh منفی است. بنابراین میتوانی علامت - را به گروه خونی خودت اضافه کنی.
تشکیل لخته روی کاغذ چه مفهومی دارد؟ اگر روی کاغذ ( کاغذ معمولی) لخته تشکیل شده است یا اگر از تشکیل لخته اطمینان نداری، از یک برگهی دیگر برای انجام آزمایش استفاده کن.[۴]
مراجعه به آزمایشگاه
-
1از پزشک درخواست کن برایت آزمایش خون بنویسد. اگر پزشک نوع گروه خونی تو را در پرونده نداشته باشد میتوانی از او درخواست کنی برایت آزمایش تعیین گروه خون بنویسد. به مطب پزشک برو و از او درخواست کن برایت دستور آزمایش گروه خونی بنویسد.
- هنگام مراجعه به مطب به منشی بگو "میخواهم گروه خونی خودم را بدانم. امکانش هست پزشک برایم دستور آزمایش گروه خونی بنویسد؟"
-
2به کلینیک پزشکی مراجعه کن. در صورت عدم امکان مراجعه به پزشک میتوانی برای انجام آزمایش خون به یک کلینیک پزشکی مراجعه کنی. کافیست به کلینک پزشکی نزدیک محل زندگی خودت مراجعه کنی و از آنها بخواهی از تو آزمایش گروه خون بگیرند .
- بهتر است ابتدا با کلینیک مربوطه تماس بگیری و مطمئن شوی این آزمایش را انجام میدهند.
-
3خون اهدا کن. اهدای خون یک روش آسان برای مشخصکردن گروه خونی و همچنین کمک به دیگران است! برای انجام این کار میتوانی به مرکز اهدای خون نزدیک محل زندگیت مراجعه کنی یا منتظر فراخوان عمومی اهدای خون از سمت دولت، دانشگاه یا محل کارت بمانی. هنگام مراجعه برای اهدای خون،از پرسنل مربوطه درخواست کن تا در صورت امکان گروه خونی تو را اعلام کنند.معمولاً نتیجهی آزمایش بلافاصله مشخص نمیشود بنابراین ممکن است چند هفته طول بکشد تا نتیجه مشخص شود.
مواردی که قبل از اهدای خون باید بدانی
شرایط لازم: برای اهدای خون باید حداقل باید ۱۸ سال سن و حداقل۵۰ کیلو وزن داشته باشی و همچنین از سلامت جسمانی خوبی برخوردار باشی. استفاده از دارو(ها)ی خاص، کمبود آهن و مسافرت به بعضی مناطق یا کشورها میتوانند دلایلی برای منع اهدای خون باشند. حداقل فاصلهی زمانی بین اهدای خون نباید کمتر از ۵۶ روز باشد.[۵]
قبل از اقدام، تماس بگیر: قبل از مراجعه به مرکز اهدای خون موردنظر، تماس بگیر تا مطمئن شوی گروه خونی تو برای اهدای خون موردقبول است. -
4به مرکز اهدای خون محل زندگیت مراجعه کن. مراکز اهدای خون معمولاً امکانات رایگانی را برای آزمایش و تعیین گروه خونی در اختیار مردم قرار میدهند.
- در ایران، به وبسایت رسمی سازمان انتقال خون مراجعه کن. با مراجعه به این وبسایت میتوانی دربارهی رویدادهای پیشرو و آدرس مراکزی که میتوانی مراجعه و "نوع گروه خونی خودت" را مشخص کنی اطلاعاتی کسب کنی. در این مراکز نتیجهی آزمایش خون سریع مشخص میشود و بعد از مشخصشدن نتیجه میفهمی آیا گروه خونی تو نادر است یا معمولی و از کدام گروههای خونی میتوانی خون دریافت و به کدام گروهها خون اهدا کنی. بعد از انجام این آزمایش در مورد گروههای خونی ABO و همچنین فاکتور مثبت یا منفی فاکتور Rh اطلاعاتی به دست خواهی آورد.
نکات
- ماشینحساب آنلاین تعیین گروه خونی همیشه نتیجهی درست را نشان نمیدهد. بنابراین با دیدن نتیجه بلافاصله نگو "بسیار خوب گروه خونی من -B" یا "+AB" است.
- در کنار تعیین نوع گروه خونی باید فاکتور Rh نیز آزمایش شود. اگر این آزمایش توسط هلالاحمر، سازمان انتقال خون یا هر مرکز تخصصی انجام شده باشد، آنها مقدار فاکتور Rh را به تو خواهند گفت. این فاکتور گاهی D نیز نامیده میشود. ممکن است +D یا -D باشد. بهعنوان مثال اگر لختهی خون در قسمت A و D تشکیل شود، گروه خونی موردنظر +A خواهد بود.
- اگر فقط از گروه خونی والدین خودت اطلاع داری، میتوانی با رسم مربع پانت احتمال به ارثبردن گروه خونی خودت را حدس بزنی. سه ژن همردیف نوع گروه خونی را مشخص میکنند: ژنهای غالب IA و IB ژن مغلوب i.[۶] اگر گروه خونی تو O است، دارای ژنوتیپ ii هستی. اگر گروه خونی تو A است، فنوتیپ تو ممکن است IAIA یا IAi باشد.
- ۳۹٪ جمعیت گروه خونی +O و ۹٪ گروه خونی -O و ۳۱٪ گروه خونی +A و ۶٪ گروه خونی -A و ۹٪ گروه خونی +B و ۲٪ گروه خونی -B و ۳٪ گروه خونی +AB و ۱٪ گروه خونی -AB دارند.[۷]
هشدارها
منابع
- ↑ http://www.redcrossblood.org/learn-about-blood/blood-types
- ↑ http://www.biology.arizona.edu/human_bio/problem_sets/blood_types/rh_factor.html
- ↑ http://www.nhs.uk/chq/Pages/1014.aspx?CategoryID=68
- ↑ http://craigmedical.com/media/Eldoncard%20insert.pdf
- ↑ http://www.redcrossblood.org/donating-blood/eligibility-requirements/eligibility-criteria-topic
- ↑ http://www.biology.arizona.edu/mendelian_genetics/problem_sets/monohybrid_cross/11c.html
- ↑ https://obi.org/blood-donation/scientific-facts/
- ↑ https://www.sciencedaily.com/releases/2014/01/140115172246.htm
- ↑ http://www.bbc.com/news/magazine-20170787