این مقاله‌ی ویکی‌هاو به تو یاد می‌دهد تا یک سری از خرابی‌های هدفون‌های توگوشی را برطرف کنی. البته باید توجه داشته باشی اگر هدفونت به‌هیچ‌وجه کار نمی‌کند، باید فیش‌های آن را تعویض یا به کل آن را عوض کنی، اما اگر مشکل از کابل‌ها باشد، ممکن است با استفاده از یک کابل دیگر و وصل کردن کابل‌ها به هم بتوانی آن را تعمیر کنی. خیلی وقت‌ها تعمیر هدفون‌های سیمیِ ارزان‌قیمت، گران‌تر از خرید یک جفت هدفون جدید درمی‌آید، به خصوص اگر ابزارهای مناسب را در اختیار نداشته باشی.

بخش 1
بخش 1 از 4:

پیدا کردن مشکل

  1. 1
    ابزار مورد نیاز را بشناس. بسته به نوع تعمیرات، باید اغلب ابزار زیر را داشته باشی و نحوه‌ی استفاده‌شان را بدانی:
    • هویه و سیم لحیم‌کاری
    • چاقو یا قیچی
    • روکش حرارتی
    • سیم‌لخت‌کن
    • مولتی‌متر
  2. 2
    مطمئن شو مشکل از هدفون است. هدفون سالم دیگری را به دستگاه صوتی‌ات (مثلاً به جک هدفون کامپیوتر) وصل و آن را چک کن. اگر با یک هدفون دیگر هم صدایی شنیده نشد، ممکن است مشکل از ورودی دستگاه باشد.
    • برای اطمینان، هدفونت را به ورودی یک دستگاه دیگر وصل و آن را چک کن.
  3. 3
    کابل هدفون را کنترل کن. هدفون را به ورودی دستگاه وصل کن، بعد کابلش را خم و راست کن و ببین صدایی شنیده می‌شود. اگر صدایی از هدفون شنیدی، برو سراغ قسمت تعمیر کابل.
  4. 4
    فیش‌ را به سمت داخل فشار بده. اگر فقط موقعی که فیش را به داخل فشار می‌دهی یا آن را دست‌کاری می‌کنی صدا شنیده می‌شود، مستقیم برو به قسمت تعمیر فیش.
  5. 5
    تعمیر خروجی صدای هدفون روگوشی. اگر کابل هدفون روگوشی‌ات جداشدنی است و به خروجی صدا متصل می‌شود (مثل بیشتر هدفون‌های بلوتوثی)، کابل را با یک هدفون روگوشی دیگر امتحان کن. اگر کار کرد، به احتمال قوی مشکل از خروجی صدای هدفون است. می‌توانی با استفاده از دفترچه‌ی راهنمای هدفون و راهکارهای ارائه‌شده برای تعمیر آن، ایراد را برطرف کنی.
  6. 6
    از مولتی‌متر استفاده کن. اگر هنوز نتوانستی مشکل را پیدا کنی، از یک مولتی‌متر استفاده کن. مولتی‌متر را می‌توانی از فروشگاه‌های ابزارفروشی تهیه کنی. از مولتی‌متر به طریق زیر استفاده کن.
    • برای چک کردن عدم وجود قطعی در کابل، مولتی‌متر را روی علامت ))) یا علامتی مشابه آن تنظیم کن.
    • فیش سیاه‌رنگ را در سوراخی که با حروف COM مشخص شده فرو کن.
    • فیش قرمز‌رنگ را به سوراخی که با علامت Ω ،mA یا ))) مشخص شده وصل کن.
  7. 7
    سیم‌های خود را با مولتی‌متر چک کن. اگر سیم بریدگی نداشته باشد، مولتی‌متر صدا می‌دهد. برای چک کردن سیم، به ترتیب زیر عمل کن:
    • یک شکاف کنار فیش و شکاف دیگری کنار خروجی صدا ایجاد کن.
    • سیم‌های مسی معمولاً روکش محافظ مشخصی دارند. روکش را به آرامی با چاقو کنار بزن. [۱]
    • فیش سیاه‌رنگ مولتی‌متر را به یک انتهای سیم و فیش قرمزرنگ را به انتهای دیگر آن متصل کن.
    • منتظر صدای مولتی‌متر باش؛ اگر صدا داد، مشکل در فیش یا خروجی صداست. اگر صدا نداد، شکاف دیگری در وسط کابل ایجاد و هر دو نیمه‌ی کابل را چک کن.
    • برش دیگری در نیمه‌ای از کابل که مولتی‌متر صدا نداده ایجاد کن و این کار را آن‌قدر ادامه بده تا فاصله‌ی دو نقطه از کابل که مولتی‌متر در آن سوت نمی‌زند، به چند سانتی‌متر برسد.
    • سایر مراحل تست را رها کن و از قسمت تعمیر کابل ادامه بده.
بخش 2
بخش 2 از 4:

تعمیر کابل

  1. 1
    کابل را چک کن. برای اینکه بفهمی کدام قسمت سیم قطع شده، هدفون را به گوشت بزن، یک آهنگ پخش کن و صدا را به حد کافی زیاد کن، سپس کابل را با نوک انگشت شستت به اندازه‌ی زاویه‌ی قائمه خم کن. در همان حال که کابل را خم کردی، شستت را در طول آن بکش. هر جا که صدا قطع‌ووصل شد، مشکل همان جاست. اگر مشکل نزدیک فیش است، برای حل آن بخش بعد را ببین. در غیر این صورت، مرحله‌ی بعد را ادامه بده. [۲]
    • از یک تکه نوار چسب یا ماژیک مارکر برای علامت‌گذاری محل قطعی روی کابل استفاده کن.
    • اگر قبلاً با مولتی‌متر مشکل را پیدا کردی، این مرحله را رد کن.
  2. 2
    روکش را جدا کن. با سیم‌لخت‌کن، یا با دقت با استفاده از یک چاقو، برشی روی قسمت بیرونی کابل ایجاد کن و حدود یک سانتی‌متر از روکش بیرونی را بردار، سپس برش را در دو جهت ادامه بده تا به محل قطعی سیم برسی. این جایی است که نیاز به تعمیر دارد.
    • اگر کابل از دو کابل به‌هم‌چسبیده تشکیل شده باشد، هر کابل شامل دو سیم، یکی روکش‌دار (برای سیگنال) و دیگری بدون روکش (سیم اتصال زمین) خواهد بود.
    • هدفون‌های اپل و سایر هدفون‌های دارای یک سیم تکی، شامل دو سیم روکش‌دار (برای سیگنال چپ و راست) و یک سیم بدون روکش برای اتصال به زمین هستند.
  3. 3
    سیم را ببر. سیم را از وسط ببر. اگر سیم در داخل روکش ریش‌ریش شده بود، دو سر آن را ببر و قسمت آسیب‌دیده را جدا کن. برای این کار سعی کن از دو سیم سمت چپ و راست به یک اندازه ببری. نابرابر بودن دو قطعه‌ی سیم، می‌تواند صدمات الکتریکی به هدفون وارد کند. [۳]
    • اگر فقط یکی از سیم‌ها مشکل دارد، می‌توانی این مرحله را رها کنی و بدون بریدن و به هم چسباندن سیم از قسمت لحیم‌کاری سیم ادامه بدهی. این کار کمتر طول می‌کشد، اما کیفیت کار را پایین می‌آورد. [۴]
  4. 4
    کابل را از داخل یک تکه روکش حرارتی رد کن. روکش حرارتی یک تکه لوله‌ی لاستیکی است که دقیقاً مانند روکش کابل هدفونت به نظر می‌رسد. روکش را روی سیم بیاور تا بعد از ترمیم، از آن برای محافظت قسمت بازشده استفاده کنی.
    • اگر برای پیدا کردن مشکل مجبور شدی چندین قسمت سیم را ببری، روی هر برش یک تکه عایق حرارتی بکش.
  5. 5
    سیم‌ها را به هم ببند. یعنی سیم‌‌های بریده‌شده را به هم وصل کن. دقت کن سیم‌هایی را به هم متصل کنی که روکش هم‌رنگ دارند (یا بدون روکش هستند). به دو روش می‌توانی سیم‌ها را به هم ببندی: روش دم‌اسبی و روش خطی. [۵]
    • در روش دم‌اسبی، دو انتهای لخت‌شده‌ی سیمی را که می‌خواهی به هم متصل کنی بردار و آنها را پهلوبه‌پهلو به موازات هم قرار بده به نحوی که دو قسمت لخت شده‌ی سیم در کنار هم قرار بگیرد، بعد دو انتها را به هم بپیچ تا سیم‌ها به هم وصل شود. این روش سریع و آسان است، اما محل اتصال حجیم خواهد شد.
    • در روش خطی، انتهای دو سیم را مقابل هم بگذار و به هم بچسبان، سپس دو سیم را در جهت مخالف هم بپیچ. این کار کمی سخت‌تر است، اما قسمت ترمیم‌شده را راحت‌تر می‌توان پوشاند.
  6. 6
    اتصالات را لحیم کن. با کمک هویه، یک تکه سیم لحیم‌کاری را روی محل اتصال سیم‌ها لحیم کن. این کار را روی تمام قسمت‌هایی که به هم وصل شده انجام بده، بعد اجازه بده لحیم خنک شود.
    • سیم‌های لخت بدون عایق معمولاً دارای یک روکش لعابی نازک هستند. قبل از لحیم‌کاری این روکش را با هویه از بین ببر. مواظب باش بخار ناشی از لحیم‌کاری را استنشاق نکنی. [۶]
    • پس از خنک شدن، دو انتهای قرمز و سفید را با چسب برق از سیم اتصال زمین جدا کن.
  7. 7
    روکش حرارتی را روی قسمت ترمیم‌شده بکش. بعد از اینکه روکش حرارتی را کاملاً روی قسمت لحیم‌شده قرار دادی، با استفاده از سشوار آن را گرم کن تا جمع شود و محکم به سیم بچسبد.
    • روکش حرارتی پس از گرم شدن جمع می‌شود و تقریباً یک‌چهارم اندازه‌ی اول خود می‌شود، به این ترتیب محکم قسمت لحیم‌شده را در خود می‌گیرد و از آن محافظت می‌کند.
بخش 3
بخش 3 از 4:

تعمیر فیش خراب

  1. 1
    یک فیش جدید بخر. این فیش‌ها را می‌توانی خیلی ارزان، آنلاین یا از فروشگاه‌های لوازم برقی بخری. یک فیش فلزی فنردار با اتصال استریو انتخاب کن. دقت کن که سایز آن اندازه‌ی فیش قدیمی‌ات باشد. معمولاً این فیش‌ها 3/5 میلی‌متری هستند. [۷]
  2. 2
    فیش قدیمی را جدا کن. چاقو یا قیچی را حدود دوونیم سانتی‌متر بالاتر از محل اتصال کابل به فیش قرار بده، بعد کابل را قطع کن. [۸]
    • در بعضی کابل‌ها فیش با پیچاندن جدا می‌شود، اما بیشتر مشکلات فیش به خاطر ریش‌ریش شدن سیم‌های داخل کابل است.
  3. 3
    دوونیم سانتی‌متر از پوشش محافظ کابل را جدا کن. با یک سیم‌لخت‌کن، حدود دوونیم سانتی‌متر از پوشش قسمت انتهایی کابل را جدا کن. باید بتوانی یک سیم برای خروجی صدای سمت راست و چپ و حداقل یک سیم اتصال زمین، داخل آن ببینی.
    • اگر دو سیم اتصال زمین پیدا کردی، باید بعداً آنها را به هم لحیم کنی.
  4. 4
    سیم‌ها را بر اساس رنگ‌شان مرتب کن. معمولاً باید یک سیم قرمز برای خروجی صدای سمت راست و یک سیم سفید (یا سبز) برای خروجی صدای سمت چپ وجود داشته باشد. همچنین باید یک یا دو سیم مسی سیاه یا بدون روکش برای "اتصال زمین" پیدا کنی.
  5. 5
    انتهای سیم‌ها را لخت کن. در صورت امکان حدود یک سانتی‌متر از روکش پلاستیکی قسمت انتهایی هر سیم را در بیاور.
    • اگر سیم‌ها روکش لعابی دارند، می‌توانی این مرحله را رد کنی.
  6. 6
    سیم‌های هم‌رنگ را به هم بپیچ. اگر دو سیم اتصال زمین داری، باید قبل از اینکه آنها را به هم لحیم کنی، انتهای آنها را به هم بپیچی.
    • اگر همه‌ی سیم‌های هم‌رنگ از هم جدا هستند، دقت کن که انتهای ریش‌ریش‌شده‌ی سیم‌ها به هم پیچیده شده باشند.
  7. 7
    روکش لعابی انتهای سیم‌ها را بردار. اگر سیم‌ها روکش لعابی دارند، باید با چسباندن هویه به انتهای هر سیم، لعاب آن را بسوزانی تا قسمت مسی سیم نمایان شود. [۹]
    • اگر انتهای مسی سیم‌ها دیده می‌شود، این مرحله را رد کن.
  8. 8
    روکش پلاستیکی جک هدفون را عقب و روی سیم بکش. این روکش باید هم‌شکل و هم‌اندازه‌ی قسمتی باشد که در انتهای سیم به داخل فیش پیچ می‌شود.
    • پایه‌ی فیش باید دو پین داشته باشد که از انتهای آن خارج شده‌اند. اگر فقط یک پین داشت، فیش تو مونو است، نه استریو.
  9. 9
    یک قطره از لحیم را روی هر سیم بریز. به این کار "قلع‌کاری" می‌گویند و باعث می‌شود که سیم‌ها بتوانند به جک هدفون بچسبند.
    • قبل از اینکه کارت را ادامه دهی، باید صبر کنی تا لحیم کاملاً خنک شود.
  10. 10
    سیم‌های لحیم شده را به جک هدفون متصل کن. با استفاده از کاغذ سمباده لبه‌ها را صاف کن تا بهتر به فلز لحیم شوند. سیم لحیم‌کاری را روی پین داخل محفظه‌ی جک بگذار و پین را داغ کن تا لحیم ذوب شود. این کار را برای سایر اتصالات سیم تکرار کن.
  11. 11
    جک هدفون را دوباره سوار کن. روکش جک را بچرخان تا به فیش جک متصل شود و تا جای ممکن محکمش کن. در این مرحله می‌توانی هدفونت را تست کنی.
    • اگر هنوز مشکل هدفون رفع نشده، به احتمال زیاد سیم‌ها به هم اتصال دارند. درپوش را باز کن و سیم‌ها را از هم جدا کن.
بخش 4
بخش 4 از 4:

تعمیر خروجی صدا

  1. 1
    باید بدانی که احتمال موفقیت در تعمیر خروجی صدا، زیاد نیست. بر خلاف مشکلات مربوط به سیم یا جک، مشکل خروجی‌های صدای هدفون‌های توگوشی نسبتاً پیچیده است. در صورتی که توان مالی پرداخت هزینه‌ی تعمیرات را داشته باشی، تقریباً همیشه بهتر است هدفون را برای تعمیر پیش تعمیرکار ببری تا به صورت حرفه‌ای مشکل را تشخیص دهد و آن را برطرف کند.
  2. 2
    گوشی را جدا کن. روش این کار برای هر مدل فرق می‌کند. برای دستورالعمل مخصوص مدل خودت، در اینترنت جست‌وجو کن، یا روش زیر را امتحان کن: [۱۰]
    • پیچ‌های روی خروجی صدا را پیدا کن. برای این مرحله ممکن است به پیچ‌گوشتی دوسوی سایز صفر نیاز داشته باشی.
    • پد گوشی را به آرامی دربیاور. اگر پد درآمد، زیر آن دنبال پیچ بگرد. [۱۱]
    • یک اسپاتول یا وسیله‌ی مشابه دیگر را داخل شیار پایه‌ی برجستگی گوشی فرو کن و آن را از هم جدا کن. این کار ممکن است در برخی مدل‌ها به گوشی آسیب بزند، به همین خاطر توصیه می‌شود اول جهت درست باز شدن قطعه را پیدا کنی.
    • ایربادها را می‌توانی جدا کنی، اما ممکن است بعد به یک حلقه‌ی درزبند لاستیکی جدید نیاز پیدا کنی. مشکل ایربادها معمولاً در کابل است. [۱۲]
  3. 3
    به دنبال سیم‌های شل بگرد. اگر شانس بیاوری، مشکل را به‌وضوح خواهی دید. همه‌ی سیم‌های شل داخل گوشی را باید دوباره به درایور هدفون وصل کنی. به دنبال پین‌های کوچک فلزی باش که بقیه‌ی سیم‌ها به بعضی از آنها وصل هستند. سیمی را که در جایش محکم نبود، به پینی که خالی مانده لحیم کن.
    • اگر بیشتر از یک سیم شل شده باشد، احتمالاً برای اینکه بفهمی هر سیم باید به کجا وصل شود، به دفترچه‌ی راهنمای هدفون نیاز داری.
    • مواظب باش سیم‌ها به هم وصل نشده باشند.
  4. 4
    درایور را عوض کن. می‌توانی آنلاین یک درایور جدید هدفون بخری، اما درایور جدید ممکن است خیلی گران تمام شود. اگر به نظرت هزینه‌ی تعویض درایور ارزشش را دارد، هدفون و درایور جدیدت را ببر پیش تعمیرکار. خودت هم می‌توانی تلاش کنی تعمیرش کنی، اما احتمال خراب شدنش زیاد است: [۱۳]
    • با یک چاقوی تیز درزبند لاستیکی دور مخروط مرکزی را ببر.
    • درایور مخروطی را در بیاور.
    • درایور جدید را در همان شکاف قرار بده. مراقب باش دستت به دیافراگم نازک آن نخورد.
    • اگر محکم به نظر نمی‌رسد، دور لبه‌اش را کمی چسب بزن.

نکات

  • اگر هدفون ارزان داری، اول روی آن تمرین کن.
  • سعی کن هویه را زیاد روی محل اتصال نگه نداری. این کار ممکن است قسمت‌های پلاستیکی اطراف را ذوب یا اتصالات را خراب کند.
  • اگر لاستیک دور ایرباد بیرون زده، می‌توانی لاستیک سیلیکونی به جایش بچسبانی. [۱۴]
  • اگر از هدفونت فقط روی یک دستگاه استفاده می‌کنی، بهتر است اول آن را روی دستگاه‌های دیگر هم چک کنی تا مطمئن شوی که مشکل از هدفون است نه از جک ورودی دستگاه. مثلا، اگر هدفون روی کامپیوتر بدون هیچ مشکلی کار می‌کند، اما وقتی آن را به آیفون می‌زنی کار نمی‌کند، احتمالاً به جای هدفون باید جک آیفون را تعمیر کنی.

هشدارها

  • مراقب باش خودت را نسوزانی؛ هویه خیلی داغ می‌شود.
  • دود لحیم‌کاری را تنفس نکن.
  • اگر روش استفاده از ابزار کار را بلد نیستی، اصلاً اقدام به انجام تعمیراتی در این حد نکن. اگر شک داری، از یک دوست یا یک تعمیرکار حرفه‌ای بخواه هدفونت را تعمیر کند.

در مورد ویکی‌هاو

کادر فنی ویکی‌هاو
به‌طور مشارکتی نوشته شده با همکاری:
نویسنده‌ی عضو ویکی‌هاو
این مقاله توسط تیم آموزش‌دیده‌ی ویراستاران و پژوهشگرانی که صحت و جامعیت آن را تأیید کرده‌اند، به‌طور مشارکتی نوشته شده است. تیم مدیریت محتوای ویکی‌هاو با دقت کار ویراستاران را زیر نظر دارد تا اطمینان حاصل شود که تمامی مقالات طبق پژوهش‌های معتبر صحیح هستند و استانداردهای بالای کیفی ما را دارند. این مقاله ۱۷٬۰۴۵بار مشاهده شده است.
رده‌ها: هنر و سرگرمی
از این صفحه ۱۷٬۰۴۵بار بازدید شده‌است.

آیا این مقاله کمکتان کرد؟