حساب کاربری "root" در کامپیوتر‌های لینوکس، یک حساب‌کاربری با دسترسی کامل و همه‌ی اختیارات است. دسترسی به Root معمولاً برای اجرای دستورات در لینوکس لازم است، مخصوصاً دستوراتی که روی فایل‌های سیستم مستقیماً تاثیر می‌گذارند. معمولاً پیشنهاد می‌شود به‌عنوان کاربر root وارد سیستم نشوی و درخواست این دسترسی به‌دلیل داشتن سطح دسترسی بسیار بالا، فقط در موارد ضروری انجام شود. این کار کمک می‌کند تا از بروز آسیب‌های تصادفی به فایل‌های مهم سیستم جلوگیری شود.

روش 1
روش 1 از 4:

دستیابی به دسترسی Root در ترمینال

  1. 1
    ترمینال را باز کن. اگر ترمینال باز نیست، آن را باز کن. در بسیاری از توزیع‌های لینوکس می‌توانی با فشردن Ctrl+Alt+T ترمینال را باز کنی.
  2. 2
    دستور .su - را تایپ کن و کلید Enter (ورود) را فشار بده. با انجام این کار می‌توانی به‌عنوان یک "super user" (کاربر ارشد) وارد سیستم شوی. با استفاده از این دستور می‌توانی با هر‌یک از سطوح کاربری‌ وارد سیستم شوی ولی خالی گذاشتن آن به معنای درخواست برای ورود با حالت root است.[۱]
  3. 3
    وقتی از تو خواسته شد، کلمه‌ی عبور root را وارد کن. بعد از تایپ دستور su - و فشار دادن کلید Enter(ورود)، از تو خواسته خواهد شد تا کلمه‌ی عبور root را وارد کنی.
    • اگر پیغام "authentication error" (خطای احراز هویت) را دریافت کردی، احتمالاً حساب کاربری root قفل شده است. برای مشاهده‌ی دستور‌العمل نحوه‌ی باز کردن قفل حساب کاربری root بخش بعدی را دنبال کن.
  4. 4
    خط فرمان را بررسی کن. وقتی به‌عنوان کاربر root وارد سیستم می‌شوی، خط‌ فرمان باید به‌جای $ با # پایان یابد.[۲]
  5. 5
    دستوراتی که به دسترسی root نیاز دارند را وارد کن. بعد از اینکه ازsu - برای ورود با مجوز root استفاده کردی، می‌توانی دستوراتی که به دسترسی root نیاز دارند را اجرا کنی. دستور su تا پایان زمان استفاده، معتبر خواهد ماند، بنابراین لازم نیست هر بار که می‌خواهی دستوری را وارد کنی، دوباره کلمه‌ی عبور root را وارد کنی.
  6. 6
    از .sudo به جای su - استفاده کن. sudo ("super user do" کاربرفوق‌العاده) دستوری است که به تو اجازه‌ می‌دهد تا موقتاً دستورات دیگر را با سطح دسترسی مدیریتی root اجرا کنی. این روش برای بیشتر کاربران بهترین روش برای اجرای دستورات root است، چرا‌که برای آن نیازی به ورود به محیط کاربری root و دانستن کلمه‌ی عبور آن نیست. در این حالت کاربر از کلمه‌ی عبور خودش برای دسترسی موقت به root استفاده می‌کند.[۳]
    • دستور sudo command را تایپ کن و کلید Enter(ورود) را فشار بده. (به‌عنوان مثالsudo ifconfig). وقتی از تو خواسته شد تا کلمه‌ی عبور را وارد کنی، به‌جای وارد کردن کلمه‌ی عبور root، کلمه‌ی عبور حساب user (کاربری) خودت را وارد کن.
    • sudo روش محبوب مورد استفاده در بعضی از توزیع‌های لینوکس مثل Ubuntu است که حتی در‌صورت قفل بودن حساب کاربری root هم کار می‌کند.
    • این دستور محدود ‌به کاربرانی است که امتیاز کاربری مدیر سیستم را دارند. اضافه یا حذف کاربران در /etc/sudoers امکان‌پذیر است.
روش 2
روش 2 از 4:

باز کردن قفل حساب‌کاربری Root در Ubuntu

  1. 1
    قفل حساب کاربری root (Ubuntu) را باز کن. Ubuntu (و بسیاری از نسخه‌های توزیعی لینوکس) حساب کاربری root را قفل می‌کنند تا کاربران نتوانند به آن دسترسی داشته باشند. دلیل این کار این است که با توجه به امکان استفاده از دستور sudo، ضرورت استفاده از دسترسی root بسیار کم است (قسمت قبل را مطالعه کن). با باز کردن قفل حساب root، امکان ورود به‌عنوان کاربر Root را خواهی داشت.
  2. 2
    ترمینال را باز کن. اگر در محیط دسکتاپ هستی، می‌توانی با فشار دادن کلید Ctrl+Alt+T ترمینال را باز کنی.
  3. 3
    دستور .sudo passwd root را تایپ کن و کلید Enter (ورود) را فشار بده. وقتی از تو خواسته شد که کلمه‌ی عبور را وارد کنی، کلمه‌ی عبور user (کاربر) را وارد کن.
  4. 4
    یک کلمه‌ی عبور جدید انتخاب کن. از تو خواسته می‌شود تا یک کلمه‌ی عبور جدید ساخته و آن را دو بار وارد کنی. بعد از وارد کردن کلمه‌ی عبور جدید، حساب کاربری مدیریتی root فعال می‌شود.[۴]
  5. 5
    حساب‌ کاربری root را قفل کن. برای قفل کردن حساب کاربری root، دستور زیر را تایپ کن تا کلمه‌ی عبور آن حذف و حساب کاربری root قفل شود:
    • sudo passwd -dl root
روش 3
روش 3 از 4:

ورود به سیستم به‌عنوان کاربر Root

  1. 1
    سعی کن از روش‌های دیگری برای دسترسی موقت به حساب‌کاربری root استفاده کنی. ورود به‌عنوان root برای استفاده‌ی مکرر پیشنهاد نمی‌شود زیرا در این سطح دسترسی اجرای دستوراتی که سیستم تو را غیر‌فعال ‌کنند بسیار آسان است و همچنین ممکن است برای کامپیوترت خطرات امنیتی پیش بیاید؛ خصوصاً اگر روی سیستم یک سرور SSH در‌حال اجرا داشته باشی. فقط هنگام انجام تعمییرات اضطراری مثل خرابی دیسک یا بازیابی حساب‌کاربری قفل شده با حساب کاربری root وارد سیستم شو.
    • به‌جای ورود با حساب‌کاربری root، از دستور‌های sudo یا su استفاده کن. استفاده از این دستور‌ها به‌جا‌ی ورود با حساب‌کاربری root از خسارت‌های احتمالی که ممکن است در‌صورت ورود با کاربری Root پیش بیاید جلوگیری می‌کند. استفاده از این دستور‌ها به کاربر این فرصت را می‌دهد تا قبل از وارد آمدن آسیب شدید به سیستم، دستور‌هایش را بررسی کند.
    • بعضی از توزیع‌های لینوکس مانند Ubuntu، تا زمانی که حساب‌کاربری root را به‌صورت دستی فعال نکنی، آن را قفل شده نگه می‌دارند. این امر نه‌تنها از آسیب‌های احتمالی که ممکن است در‌‌صورت استفاده از حساب‌کاربری root ایجاد شود جلوگیری می‌کند، بلکه از سیستم در مقابل حمله‌های احتمالی هکر‌ها، که معمولاً حساب‌کاربری root هدف اصلی آن‌ها است، نیز محافظت می‌کند. هکر‌ها نمی‌توانند به سیستمی که حساب‌کاربری root آن قفل است دسترسی پیدا کنند. برای آشنایی با نحوه‌ی بازکردن حساب‌کاربری root قفل شده در Ubuntu، بخش قبلی را مطالعه کن.
  2. 2
    هنگام ورود به لینوکس، از کاربری .root استفاده کن. اگر حساب‌کاربری root فعال است و کلمه‌ی‌عبور آن را می‌دانی، وقتی از تو خواسته شد تا با یک حساب کاربری وارد شوی می‌توانی با حساب‌کاربری root وارد شوی. وقتی‌که از تو خواسته شد وارد شوی، نام root را به عنوان کاربر وارد کن.
    • اگر برای اجرای دستوری به دسترسی root نیاز بود، از روش گفته شده دربخش قبلی استفاده کن.
  3. 3
    کلمه‌ی عبور root را به عنوان کلمه‌ی عبور کاربر وارد کن. بعد از وارد کردن root به‌عنوان نام‌کاربری، وقتی از تو خواسته شد، کلمه‌ی عبور Root را وارد کن.
    • در بسیاری از مواقع، ممکن است کلمه‌ی عبور root، عبارت "password" باشد.
    • اگر کلمه‌ی عبور root را نمی‌دانی یا آن را فراموش کرده‌ای، دستورالعمل بخش بعدی را برای بازیابی آن مطالعه کن.
    • در Ubuntu، تا موقعی که حساب‌کاربری root را باز نکنی، قفل شده باقی می‌ماند و نمی‌توانی از آن استفاده کنی.
  4. 4
    هنگامی‌که با حساب‌ کاربری root داخل سیستم هستی، از اجرای برنامه‌های پیچیده اجتناب کن. ممکن است اجرای برنامه در حالتی که با کاربری root وارد شده‌ای باعث اثرات منفی روی سیستم شود. اکیدا توصیه می‌شود که به‌جای ورود با کاربری root از دستور‌های sudo یا su استفاده کنی.
روش 4
روش 4 از 4:

بازیابی کلمه‌ی‌عبور Root یا Admin

  1. 1
    اگر کلمه‌ی‌عبور مدیر سیستم یا همان root را فراموش کرده‌ای آن را بازیابی کن. اگر کلمه‌ی‌عبور root و کلمه‌ی‌عبور کاربر را فراموش کرده‌ای برای تغییر آن باید وارد حالت بازیابی شوی. اگر کلمه‌ی عبور کاربری خودت را می‌دانی و می‌خواهی کلمه‌ی عبور root را تغییر بدهی، فقط کافیست دستور sudo passwd root را تایپ، کلمه‌ی عبور کاربری خودت را وارد و سپس کلمه‌ی عبور root را ایجاد کنی.
  2. 2
    کامپیوترت را ریبوت (راه‌اندازی مجدد) کن و بعد از مشاهده‌ی صفحه‌ی Bios، کلید-. Shift سمت چپ صفحه‌کلید را فشار بده و نگه دار.
    • ممکن است فرصت انجام این کار بسیار کم باشد و شاید لازم باشد چندین بار تلاش کنی.
  3. 3
    از داخل لیست نمایش داده شده، اولین گزینه .(recovery mode) (حالت بازیابی) را انتخاب کن. با انجام این کار حالت بازیابی برای سیستم‌عامل فعلی تو فعال خواهد شد.
  4. 4
    گزینه‌ی .root را از منوی نمایش داده شده انتخاب کن. با انجام این کار برنامه‌ی ترمینال، در‌حالی‌که به‌عنوان کاربر root داخل سیستم هستی، شروع می‌شود.
  5. 5
    درایو را دوباره نصب کن و مجوز نوشتن را به آن بده. وقتی وارد حالت بازیابی می‌شوی، معمولاً فقط داری مجوز خواندن هستی. دستور زیر را وارد کن تا دسترسی نوشتن نیز فعال شود:
    • mount -rw -o remount /
  6. 6
    برای حساب‌های کاربری که از آن‌ها خارج شده‌ای، کلمه‌‌ی ‌عبور جدید ایجاد کن. بعد از اینکه به عنوان root وارد شدی و مجوز‌های دسترسی را تغییر دادی، می‌توانی برای هر‌یک از حساب‌های ‌کاربری کلمه‌ی عبور جدید تنظیم کنی:
    • دستور passwd accountName را تایپ کن و کلید Enter (ورود) را فشار بده. در‌صورت نیاز به تغییر کلمه‌ی‌عبور root، دستور passwd root را تایپ کن.
    • وقتی از تو خواسته شد، دو بار کلمه‌ی عبور جدید را وارد کن.
  7. 7
    بعد از بازیابی کلمه‌ی عبور، کامپیوترت را ریبوت (راه‌اندازی مجدد) کن. پس از بازیابی کلمات عبور و راه‌اندازی مجدد، مثل حالت عادی از کامپیوترت استفاده کن. تغییر کلمات عبور جدید فوراً اعمال خواهد شد.[۵]

هشدارها

  • فقط در صورت لزوم از حساب کاربری root استفاده کن و به‌محض اینکه کارت تمام شد از آن خارج شو.
  • کلمه‌ی عبور root را فقط با افرادی بده که به آن‌ها اطمینان داری و یا لازم است که آن را بدانند.

مقالات مرتبط ویکی‌هاو

با استفاده از عکس به‌راحتی شخصی را جستجو و پیدا کنیمبا استفاده از عکس به‌راحتی شخصی را جستجو و پیدا کنیم
در HTML یک فاصله ایجاد کنیم
اندازه‌ی یک فایل JPEG را تغییر بدهیمچگونه اندازه‌ی یک فایل JPEG را تغییر بدهیم
پروفایل اسنپ‌چت را ببینیمپروفایل اسنپ‌چت را ببینیم
در Command Prompt پوشه‌ی فعال را تغییر دهیمدر Command Prompt پوشه‌ی فعال را تغییر دهیم
افراد را وادار کنیم به پیام ما جواب دهندافراد را وادار کنیم به پیام ما جواب دهند
از اینستاگرام موزیک دانلود کنیمدانلود آهنگ از اینستاگرام
به فایل‌های PDF عکس اضافه کنیمبه فایل‌های PDF عکس اضافه کنیم
به صورت خصوصی تماس بگیریمبه صورت خصوصی تماس بگیریم
در فایل‌های PDF تایپ کنیمدر فایل‌های PDF تایپ کنیم
همه‌ی توییت‌ها را یک‌باره حذف کنیمهمه‌ی توییت‌ها را یک‌باره حذف کنیم
از اینستاگرام خارج شویماز اینستاگرام خارج شویم
صدای گوشی آیفون را زیاد کنیمصدای گوشی آیفون را زیاد کنیم
به حافظه‌ی کلیپ‌بورد اندروید دسترسی پیدا کنیمبه حافظه‌ی کلیپ‌بورد اندروید دسترسی پیدا کنیم

در مورد ویکی‌هاو

کادر فنی ویکی‌هاو
به‌طور مشارکتی نوشته شده با همکاری:
نویسنده‌ی عضو ویکی‌هاو
این مقاله توسط تیم آموزش‌دیده‌ی ویراستاران و پژوهشگرانی که صحت و جامعیت آن را تأیید کرده‌اند، به‌طور مشارکتی نوشته شده است. تیم مدیریت محتوای ویکی‌هاو با دقت کار ویراستاران را زیر نظر دارد تا اطمینان حاصل شود که تمامی مقالات طبق پژوهش‌های معتبر صحیح هستند و استانداردهای بالای کیفی ما را دارند. این مقاله ۴٬۷۶۰بار مشاهده شده است.
از این صفحه ۴٬۷۶۰بار بازدید شده‌است.

آیا این مقاله کمکتان کرد؟