بازی دوز که با نام ایکس‌او یا XO نیز شناخته می‌شود، یک بازی فکری است،‌ به این معنی که یک استراتژی اثبات‌‌شده‌ی ریاضی برای این بازی وجود دارد که به بازیکنان کمک می‌کند بهترین نتیجه را به دست بیاورند. اگر هر دو بازیکن از استراتژی درست استفاده کنند، همیشه به تساوی می‌رسند و هیچ برنده‌ای وجود نخواهد داشت. اما اگر حریفت این استراتژی نمی‌داند، با هر حرکت اشتباه او می‌توانی برنده‌ی بازی شوی. به‌محض اینکه دوستت متوجه استراتژی تو شد، از قوانین و تکنیک‌های پیچیده‌تری استفاده کن. اگر بازی دوز را بلد نیستی،‌ قوانین اصلی آن را یاد بگیر.

روش 1
روش 1 از 3:

برنده‌شدن یا مساوی‌کردن در صورت بازی به‌عنوان نفر اول

  1. 1
    اولین X را در گوشه‌ی جدول قرار بده. اغلب بازیکن‌های با‌تجربه وقتی به‌عنوان نفر اول بازی را شروع می‌کنند، اولین "X" را در گوشه‌ی جدول می‌گذارند. این کار باعث می‌شود حریف فرصت بیشتری برای اشتباه‌کردن داشته باشد. اگر حریفت O را هرجایی به‌غیر از وسط جدول بگذارد، برد تو حتمی است.[۱]
  2. 2
    اگر حریفت اولین O را در وسط جدول قرار داد، سعی کن برنده شوی. اگر حریفت اولین O را در وسط جدول قرار داد باید صبر کنی تا یک حرکت اشتباه انجام بدهد تا بتوانی برنده شوی. اگر او بدون اشتباه به بازی ادامه داد می‌توانی نتیجه‌ی بازی را به تساوی بکشانی. در اینجا دو گزینه وجود دارد که می‌توانی به‌عنوان حرکت دوم انتخاب کنی. در ادامه دستورالعمل‌‌هایی برای برنده‌شدن، در صورت انجام حرکات خاص از طرف حریف، آورده شده است (اگر او حرکت اشتباهی انجام نداد، فقط سعی کن حرکات او را مسدود کنی تا نتیجه مساوی شود) :
  3. 3
    اگر حریفت O اول را در هر خانه‌ای غیر از خانه‌ی وسط قرار بدهد،‌ به‌راحتی برنده می‌شوی. اگر حریفت O را در هر یک از خانه‌های کناری ‌غیر از خانه‌ی وسط قرار بدهد، می‌توانی برنده شوی. با قرار‌دادن X دوم در هریک از گوشه‌ها، طوری که بین دو X فاصله‌ی خالی وجود داشته باشد بازی را ادامه بده.
  4. 4
    X سوم را طوری قرار بده که دو حرکت احتمالی برای برنده‌شدن داشته باشی. در بسیاری از مواقع حریفت متوجه قرارگرفتن دو X در یک ردیف می‌شود و مسیر تو را مسدود می‌کند. ( اگر متوجه این موضوعی نشود،‌ می‌توانی با قرار‌دادن یک X دیگر در ردیف برنده شوی.) اگر او متوجه این موضوع شد و مسیر را مسدود کرد، باید یک خانه‌ی خالی هم‌ردیف با X اول و دوم که در آن هیچ O قرار نگرفته است وجود داشته باشد. X سوم را در آن خانه قرار بده.
    • برای مثال یک تکه کاغذ بردار و جدول دوز را روی آن بکش؛ در ردیف بالا "_ O X" را قرار بده. در ردیف وسط "_ _ O" و در ردیف پایین "_ _ X" را قرار بده. اگر X سوم را در گوشه‌ی سمت راست و پایین قرار بدهی، با X‌های دیگر هم‌ردیف خواهد شد.
  5. 5
    با X چهارم برنده شو. بعد از گذاشتن X سوم،‌ دو خانه‌ی خالی دیگر باقی می‌ماند که اگر X را در یکی از آن‌ها قرار بدهی، برنده‌ی بازی می‌شوی. حریف تو می‌تواند فقط یک حرکت انجام بدهد و یکی از خانه‌ها را مسدود کند. چهارمین X را در خانه‌ای که مسدود نشده است قرار بده و برنده‌ی بازی شو!
روش 2
روش 2 از 3:

حتی اگر شروع‌کننده‌ی بازی نبودی، بازنده نشو

  1. 1
    اگر حریفت بازی را از گوشه‌ها شروع کرد، بازی را به تساوی برسان. اگر حریفت شروع کننده‌ی بازی بود و اولین O را در یکی از گوشه‌ها قرار داد، تو اولین X را در وسط صفحه قرار بده. دومین X را باید در یکی از خانه‌های کناری جدول و نه در گوشه‌ها بگذاری، مگر اینکه بخواهی مانع قرارگرفتن سه O حریف در یک ردیف شوی. از این استراتژی برای بازی‌هایی که می‌خواهی آن را به تساوی برسانی استفاده کن.[۳] به‌صورت تئوری در این حالت هم شانس برنده‌شدن را داری ولی باید حریفت یک اشتباه بزرگ انجام بدهد تا بتوانی برنده شوی؛ مثلاً متوجه نشود که دو X تو در یک ردیف قرار گرفته‌اند.
    • در اینجا، حریف کماکان از نماد O برای بازی استفاده می‌کند، ولی یادت باشد که او باید به‌عنوان نفر اول بازی کند.
  2. 2
    اگر حریفت بازی را از خانه‌ی وسط جدول شروع کرد، بازی را به تساوی برسان. اگر حریفت O را در خانه‌ی وسط قرار داد، اولین X را در گوشه‌‌ی جدول بگذار. بعد از آن کافیست مانع گرفتن امتیاز توسط او شوی؛ به‌این‌‌ترتیب بازی به تساوی کشیده می‌شود. [۴] در اصل هیچ راهی برای پیروزی تو در این موقعیت وجود ندارد، مگر اینکه حریفت دیگر برای برنده‌شدن تلاش نکند یا نخواهد جلوی پیروزی تو را بگیرد!
  3. 3
    اگر حریفت بازی را از خانه‌های کناری جدول شروع کرد، سعی کن برنده شوی. بیشتر مواقع حریفت بازی را با یکی از حرکت‌‌های گفته شده در بالا شروع می‌کند. اما اگر او اولین O را در یکی از خانه‌‌های کناری جدول و نه در وسط یا گوشه‌های جدول قرار بدهد، شانس کمی برای برنده شدن خواهی داشت. اولین X را در خانه‌ی وسط جدول بگذار. اگر حریفت O دوم را در خانه‌ی کناری مقابل قرار داد و ردیف یا ستونی شبیه O-X-O ایجاد کرد، X دوم را در یکی از گوشه‌ها قرار بده. سپس اگر حریفت O سوم را کنار X قرار داد و خطی شبیه O-X-O ایجاد کرد، X سوم را در یکی از خانه‌‌‌های خالی قرار بده تا ردیفی که دو تا O دارد را مسدود کنی. از اینجا به بعد می‌توانی با X چهارم خودت برنده شوی.[۵]
روش 3
روش 3 از 3:

تنوع بازی دوز

  1. 1
    اگر بازی دوز همیشه با تساوی تمام می‌شود،‌ این راه‌ها را امتحان کن. ممکن است شکست‌ناپذیر بودن تو برای مدتی جالب باشد ولی دوستان تو حتی بدون خواندن این مقاله هم متوجه شوند چگونه باید مانع برنده‌شدن تو بشوند. اگر چنین اتفاقی بیفتد،‌ بازی دوز شما همیشه با تساوی تمام خواهد شد. در این صورت کماکان می‌توانی از قوانین ابتدایی دوز برای انجام بازی‌هایی که به‌راحتی حل نمی‌شوند استفاده کنی. روش‌های زیر را امتحان کن.
  2. 2
    دوز را ذهنی بازی کن. قوانین بازی دقیقاً مشابه قوانین دوز است ولی جدول کشیده‌شده‌ای روی کاغذ وجود ندارد!‌ به‌جای آن هر بازیکن حرکات خود را با صدای بلند اعلام می‌کند و جدول بازی را در ذهن خودش به تصویر می‌کشد. برای انجام این بازی کماکان می‌توانی از استراتژی‌های پیشنهاد‌شده در این مقاله استفاده کنی، ولی تمرکز برای به‌خاطر‌سپردن محل Xها و Oها کمی سخت خواهد بود.
  3. 3
    دوز سه‌بعدی بازی کن. سه جدول دوز‌ روی سه تکه کاغذ جداگانه بکش. یکی از آن‌ها را "بالا"، دیگری را "وسط" و جدول سوم را "پایین" نام‌گذاری کن. این سه جدول طوری روی هم قرار می‌گیرند که انگار یک مکعب درست کرده‌اند و می‌توانی روی هر قسمت از آن‌ بازی کنی.[۶] برای مثال اگر همه‌ی خانه‌‌های وسط هر سه صفحه را علامت‌گذاری کنی، ازآنجایی‌که یک خط عمودی در مرکز مکعب ایجادی می‌شود، برنده‌ی بازی خواهی شد. همچنین اگر بتوانی روی هر‌یک از صفحه‌های بازی، سه نماد خود را در یک ردیف یا ستون قرار بدهی باز هم برنده‌ی بازی خواهی شد. حالا ببین می‌توانی برنده‌شدن روی یک خط مورب را در این مکعب تجسم کنی.
  4. 4
    بازی پنج مهره پشت‌سر‌هم را بازی کن. این بازی، که به آن گو نیز گفته می‌شود را می‌توانی بدون ترسیم جدول،‌ روی یک تکه کاغذ شطرنجی بازی کنی. به‌جای قرار‌دادن Xها و Oها در داخل خانه‌ها،‌ آن را در خانه‌هایی که از تلاقی خطوط تشکیل شده‌اند قرار بده. می‌توانی مهره‌ها را در هرجایی از صفحه‌ی کاغذ که خواستی حرکت بدهی. اولین بازیکنی که بتواند پنج مهره را پشت‌سر‌هم (نه شش مهره و نه بیشتر) قرار بدهد، برنده‌ی باز خواهد بود.[۷] این بازی علیرغم شباهت آن به دوز خیلی پیچیده است و حتی برای آن مسابقات قهرمانی جهانی برگزار می‌شود.[۸]

نکات

  • این چالش را مقابل یک حریف تازه‌کار امتحان کن. به‌عنوان نفر اول بازی را شروع کن و X را در یکی از گوشه‌ها قرار بده. در این صورت برنده‌شدن تو زمانی تضمین می‌شود که حریف مقابلت O اول را در یکی از گوشه‌‌ها، به‌شرطی که نزدیک X تو نباشد، یا در خانه‌ی کناری که به‌صورت مورب نسبت به X تو است قرار بدهد.[۹] می‌دانی چگونه باید در این دو موقعیت برنده شوی؟
  • به‌عنوان یک چالش سخت‌تر،‌ سعی کن به‌عنوان نفر اول بازی کنی و با قراردادن X در خانه‌ی وسط برنده شوی. اگر حریفت O اول را در یکی از خانه‌های کناری قرار بدهد (که به ندرت چنین اتفاقی می‌افتد)، می‌توانی پیروزی خودت را تضمین شده بدانی.[۱۰] می‌توانی تصور کنی چگونه؟
  • بازی‌های فکری دیگری هم هستند که یک بازیکن می‌تواند انجام بدهد و همیشه برنده شود، حتی اگر همه‌ی بازیکن‌ها ‌درست بازی کنند. برای مثال در بازی دوز ۴ سو، نفر اولی که بازی را شروع می‌کند، در صورت استفاده از استراتژی درست، همیشه می‌تواند برنده شود.[۱۱]
  • مراقب حرکات خودت باش و قبل از انجام هر حرکت، خوب فکر کن.

هشدارها

  • اگر بازی را همیشه از یک نقطه شروع کنی،‌ حتی اگر کسی استراتژی‌های بازی را هم نداند، خیلی سریع آن‌ها را یاد می‌گیرد. برای مثال اگر در حال تمرین برای شروع بازی از گوشه‌ها هستی، سعی کن از گوشه‌های مختلف شروع کنی تا تشخیص الگوی بازی برای حریفت طول بکشد.

مقالات مرتبط ویکی‌هاو

رنگ قرمز بسازیمرنگ قرمز بسازیم
اشیا پلاستیکی را رنگ کنیم
جوهر را از کاغذ پاک کنیمجوهر را از کاغذ پاک کنیم
دور کمرمان را اندازه بگیریمدور کمرمان را اندازه بگیریم
طلای اصل را از طلای تقلبی تشخیص بدهیمطلای اصل را از طلای تقلبی تشخیص بدهیم
بند کفش را گره بزنیمبند کفش را گره بزنیم
اندازه ها را از روی خط کش بخوانیماندازه ها را از روی خط کش بخوانیم
قد خودمان را اندازه بگیریمقد خودمان را اندازه بگیریم
اسناد را به‌ صورت PDF اسکن کنیماسناد را به‌ صورت PDF اسکن کنیم
چسبندگی اسلایم را کم کنیمچسبندگی اسلایم را کم کنیم
سوزن را نخ کنیم و گره بزنیمسوزن را نخ کنیم و گره بزنیم
آلوئه ورا را هرس کنیمآلوئه ورا را هرس کنیم
کپک را از روی مبلمان چوبی پاک کنیمکپک را از روی مبلمان چوبی پاک کنیم
گل رز نقاشی کنیمگل رز نقاشی کنیم

در مورد ویکی‌هاو

ویکی‌هاو مانند ویکی‌پدیا یک “ویکی” است. بنابراین بسیاری از مقالات ما با مشارکت افراد متعددی نوشته شده‌اند. برای خلق این مقاله، 131 نفر، بعضاً ناشناس، کار کردند تا ویرایشش کنند و به مرور زمان بهبودش دهند. این مقاله ۱۳٬۹۵۵بار مشاهده شده است.
از این صفحه ۱۳٬۹۵۵بار بازدید شده‌است.

آیا این مقاله کمکتان کرد؟