این مقاله با همکاری Lucy Yeh بهطور مشارکتی نوشته شده. لوسی یه یک متخصص منابع انسانی، مسئول استخدام و متخصص مربیگری زندگی (CLC) با بیش از 20 سال تجربه است. با داشتن پیشینهی آموزشی در مربیگری زندگی و کاهش استرس مبتنی بر آگاهی ذهنی (MBSR) در InsightLA ، لوسی برای افرادی با تخصصهای مختلف در راستای بهبود کیفیت شغلی، روابط شخصی و حرفهای، برندسازی شخصی و تعادل زندگی مربیگری کرده است.
در این مقاله به 15 مرجع استناد شده که در پایین صفحه لیست شدهاند.
این مقاله ۳۹٬۳۹۳بار مشاهده شده است.
شاید اوایل خجالت بکشی در مورد خودت بنویسی. نوشتن نامهی درخواست اشتغال، انشا و یا شرح حال مختصر برای معرفی خود ترفندهایی دارد که با یاد گرفتن آنها کار آسانتر میشود. اگر اصول اولیه را یاد بگیری میتوانی کیفیت نوشتهات را بالا ببری.
مراحل
نوشتن متنهای مرتبط با شرححال
-
1خودت را معرفی کن. نوشتن دربارهی خود شاید دشوار باشد، چون چیزهای زیادی وجود دارد که باید بگویی. عمری تجربه، استعداد و مهارت را باید در یک یا دو بند خلاصه کنی. هر متنی که قصد داری بنویسی، به هر منظوری که مینویسی، درموقع نوشتن طوری فکر کن که انگار داری خودت را به یک غریبه معرفی میکنی.[۱] چه چیزهایی باید بگویی؟ سعی کن به سؤالاتی مشابه سؤالات زیر پاسخ بدهی:
- که هستی؟
- چه سوابقی داری؟
- به چه چیزهایی علاقه داری؟
- چه استعدادهایی داری؟
- چه موفقیتهایی به دست آوردهای؟
- با چه چالشهایی روبرو شدهای؟[۲]
-
2
-
3موضوع را محدود کن. یک موضوع خاص را انتخاب کن، آن را با جزئیات شرح بده و از آن برای معرفی خودت استفاده کن. بهتر است یک موضوع را انتخاب کنی و آن را به طورکامل توضیح بدهی، تا این که متن بلندی با چندین موضوع بنویسی که هیچکدام درست توضیح داده نشدهاند.[۵]
- جالبترین یا منحصربهفردترین خصوصیت تو چیست؟ چه کلمه یا کلماتی تو را به بهترین شکل توصیف میکند؟ همان موضوع را انتخاب کن.
-
4از جزئیات جالب استفاده کن. وقتی میخواهی روی یک موضوع خاص تمرکز کنی، جزئیاتی را برای خواننده تعریف کن که جذبش میکند. یادت باشد که داری خودت را معرفی میکنی، پس جزئیاتی را اضافه کن که تصویر مثبتی از تو ارائه بدهد:
- بد: من به ورزش علاقه دارم.
- قابلقبول: من طرفدار بسکتبال، کشتی، تنیس و فوتبال هستم.
- خوب: ورزش موردعلاقهی من فوتبال است، هم برای تماشا و هم بازی.
- بهتر: وقتی نوجوان بودم، هر جمعه مسابقات فوتبال را با پدر و برادرانم تماشا میکردم و بعد میرفتیم بیرون و کمی بازی میکردیم. از آن زمان عاشق فوتبال شدم.
-
5فروتن باش. حتی اگر خیلی موفق یا بااستعداد هستی، باید خاکی باشی. متن را برای فخرفروشی ننویس. دستاوردها و موفقیتهایت را ذکر کن، اما با لحنی ملایم تا متکبرانه به نظر نرسد:
- متکبرانه: من در حال حاضر بهترین و پرانرژیترین کارمند شرکت هستم. با اینهمه استعدادی که دارم، توصیه میکنم استخدامم کنید.
- فروتنانه: من آنقدر خوششانس بودم که در محل کار فعلیام، سه بار مفتخر به کسب جایزهی بهترین کارمند شدم. ظاهراً رکورد شرکت دست من است!
نوشتن شرححال برای دانشگاه یا کلاس درس
-
1یک موضوع جالب برای تعریف کردن انتخاب کن. شرححال معمولاً برای درخواست پذیرش در دانشگاه یا به عنوان تکلیف درسی نوشته میشود و با نامهی درخواست اشتغال فرق میکند؛ هدف نامهی درخواست اشتغال معرفی شخص به عنوان داوطلب استخدام یا پذیرش است، درحالیکه شرححال برای بررسی یک موضوع است. در این نوع نگارش باید با استفاده از جزئیات واقعی و خاص که یک موضوع یا ایدهی بخصوص را در طول متن برجسته میکند، داستانی در مورد خودت تعریف کنی.[۶]
- موضوعاتی که معمولا در شرححال نوشته میشود مواردی است مثل حل مشکلات، موفقیتهای بزرگ یا شکستهای عبرتآموز و یا چیزهایی که درمورد خودت فهمیدهای.
-
2روی یک موضوع یا هدف خاص تمرکز کن.[۷] برخلاف نامهی استخدامی، در شرححال نباید سریع از موضوع یا اتفاقی به موضوع یا اتفاق دیگر بپری. بلکه باید روی اتفاق یا موضوعی متمرکز شوی که نکتهی مهمتری را میرساند.
- بسته به هدف شرححال، شاید لازم باشد یک حکایت شخصی را به درس یا موضوع کلاسی ربط بدهی. موضوعات مرتبط با آن ایده را در ذهنت مرور کن تا به گزینههای مختلفی برسی.
-
3درمورد موضوعات پیچیده بنویس، نه چیزهای کلیشهای.[۸] لازم نیست شرح حال تصویر خوبی از تو ارائه دهد، کافی است ارتباط تو را با موضوع نشان بدهد. وقتی دنبال موضوعی برای نوشتن میگردی، به پیروزیها و موفقیتهایت فکر کن، ولی اشتباهاتی را هم که مرتکب شدهای فراموش نکن. مثلاً زمانی که با دوستانت مشغول خوشگذرانی بودی و فراموش کردی دنبال خواهرت بروی یا زمانی که از کلاس دررفتی و مچت را گرفتند. همین داستانهای به ظاهر ساده میتواند الهامبخش یک متن جذاب باشد.
- منظور از موضوعات کلیشهای چیزهایی است مثل اتفاقات ورزشی، سفرهای کاری یا مادربزرگهای خدا بیامرز. البته همهی اینها میتوانند با یک نگارش خوب به انشایی فوقالعاده تبدیل شوند، اما مشکل بتوانی از موضوع باختت مثلا در یک مسابقهی فوتبال و بعد تمرین و تلاش زیاد و رسیدن به موفقیت چیز فوقالعادهای دربیاوری. چون از این قبیل داستانها قبلاً بارها گفته شده!
-
4طول زمان را تا حد امکان محدود کن. نوشتن یک مقاله پنج صفحهای خوب در مورد کل زندگیات تا ۱۴ سالگی تقریبا غیرممکن است. حتی موضوعی مثل "سال آخر دبیرستان من" برای نگارش یک مقالهی خوب خیلی سخت است. داستانی را انتخاب کن که بیشتر از یک روز یا حداکثر چند روز طول نکشیده باشد.
- اگر میخواهی داستان ناخوشایند شکست عاشقانهات را بگویی، از زمان به هم زدنت شروع کن، نه لحظهی عاشقانهای که با عشقت برخورد کردی. باید در داستان فوراً به تنش بپردازی.
-
5از جزئیات واضح استفاده کن. اگر میخواهی یک مقالهی غیرداستانی خوب بنویسی، باید تماماً به جزئیات مشخص و تصاویر و احساسات خاص بپردازی.
- وقتی برای موضوع متن ایدهای داری، یک "فهرست" در مورد چیزهای خاصی که در مورد آن اتفاق به یاد میآوری، بنویس. مثلاً هوا چطور بود؟ چه عطری داشت؟ مادرت به تو چه گفت؟
- اولین بند نوشته لحن کل متن را تعیین میکند. به جای گفتن جزئیات کسلکنندهی شخصی (مثل نام، نام خانوادگی، محل تولد، غذای مورد علاقه)، راهی برای نشان دادن هویت داستان و موضوعات خاصی که میخواهی در متن بگویی پیدا کن.
-
6از وسط داستان شروع کن. در شرح حال نویسی نگران "ایجاد هیجان" نباش. اگر میخواهی در مورد این که چطور ناخواسته شام شب عید را خراب کردی بگویی، دربارهی واکنش دیگران یا اینکه چطور قضیه را جمع کردی بنویس. این خودش یک مقاله است.
-
7جزئیات را به موضوع اصلی مرتبط کن. اگر در مورد افتضاحی که شب عید امسال اتفاق افتاده مینویسی، فراموش نکن که قرار است دربارهی چیزی مهمتراز پختن سبزیپلو ماهی شب عید بنویسی. نکتهی داستان چیست؟ چه چیزی قرار است از این داستان بفهمیم؟ حداقل در هر صفحه باید نکتهای را طرح کنی که به موضوع اصلی مقاله مرتبط باشد.
نوشتن نامهی استخدامی برای درخواست کار یا اشتغال
-
1هدف درخواست را مشخص کن.[۹] اگر نامه را برای استخدام یا گزینش دانشگاه یا جاهایی مثل آن مینویسی، باید بیشتر به موضوعات مورد انتظار اشاره کنی. بسته به نوع درخواست، شاید لازم باشد موضوعاتی مانند آمادگی برای انجام کار، توانمندیها یا سایر ویژگیهای خاصت را مطرح کنی. موارد زیر را در نظر داشته باش:
- قابلیتها و توانمندیهایت را در نامه تشریح کن
- دربارهی شخصیت خودت بنویس
- در نامه شرح بده که چطور تحصیلات و تجاربت تو را شایسته این موقعیت شغلی میکند
- توضیح بده که چگونه این فرصت برای اهداف شغلیات مفید است
-
2سعی کن سبک نگارشت برای هدف نامه مناسب باشد. سبک و لحن نامه بسته به مخاطب و موقعیت او میتواند تغییر کند. اگر برای دانشگاه درخواست میفرستی، همیشه بهتر است سبک رسمی و آکادمیک را در کل نامه رعایت کنی. اگر برای درخواست کار وبلاگنویسی جهت یک استارت آپ فنی حرفهای مینویسی و ازت خواستهاند "سه تا از مهارتهایت را توضیح دهی" شاید بهتر باشد از لحن بیتکلف و غیررسمی استفاده کنی.[۱۰]
- اگر در مورد سبک مناسب شک داشتی، سعی کن نامه مختصر و جدی باشد. مثلا اگر شک داری که نوشتن خاطره دربارهی مهمانی مجردی دوستت در یک نامهی استخدامی درست است یا نه، بهتر است از آن صرف نظر کنی.
-
3در بند اول دلیل نوشتن نامه را شرح بده. دو جملهی اول باید هدف نامه و درخواستت را به روشنی توضیح دهد. اگر کسی که نامه را میخواند برایش روشن نباشد که راجع به چه چیزی درخواست دادهای، سرنوشت درخواستت مچاله شدن و روانهی سطل آشغال شدن خواهد بود.
- "درخصوص آگهی شرکت محترم فلان برای استخدام کارمند تازهکار که در وبسایت آن شرکت منتشر شده است، با احترام به عرض میرسانم که اینجانب با توجه به تجارب و آموزشهای قبلی، آمادگی انجام این وظیفه را به نحو احسن دارا هستم."
- برخلاف تصور عموم، لازم نیست که اسمت را در متن نامه بیاوری: "اینجانب، نیلوفر کریمی، متقاضی ..." اسم در امضا و همینطور سربرگ نامه نوشته میشود و نیازی نیست در متن هم آن را تکرار کنی.
-
4متن نامه را به صورت استدلالی بنویس. نامهی درخواست باید برای مدیر یا هیئت گزینش روشن کند که چرا تو بهترین فرد برای آن شغل هستی یا چرا باید در دانشگاه یا دورهای که درخواست دادی، پذیرفته شوی. به همین خاطر، باید دقت کنی که این نامه هر چه در چنته داری را رو کند و شرح دهد که چطور هر دو طرف میتوانند از قبل آنها سود ببرند. دقت کن که در نامههای درخواست موارد زیر را دقیق توضیح دهی:[۱۱]
- که هستی و اهل کجایی
- اهدافت چیست
- این فرصت شغلی چطور میتواند به تو کمک کند تا به اهدافت برسی
-
5تواناییها و مهارتهای خودت را دقیقاً شرح بده. چه چیزی تو را در شغل یا سمتی که برایش درخواست دادی از دیگران متمایز میکند؟ چه تجربیات، مهارتها، آموزشها و تواناییهای ویژهای را میتوانی ارائه کنی؟
- روی جزئیات تمرکز کن.[۱۲] این که بنویسی "در همهی جنبههای زندگی مدیر پرانگیزهای هستم" بد نیست اما از آن بهتر این است که مثالی بیاوری و توضیح دهی که چطور یک موقعیت خاص را به شکل غیرمنتظرهای مدیریت کردهای.
- بخصوص روی مهارتها و استعدادهایی تمرکز کن که با موضوع درخواست مرتبط هستند. کارهای فوق برنامه، قدرت رهبری و سایر موفقیتهای خاص ممکن است از دید تو مهم به نظر برسد، اما شاید برای بقیه کاملاً پیشپاافتاده و کماهمیت باشد. اگر چیزی مینویسی، مطمئن شو که حتماً با هدف نامه ارتباط داشته باشد.
-
6اهداف و آرزوهایت را ترسیم کن. از جایی که هستی به کجا میخواهی برسی؟ مدیران و هیئتهای گزینش به افراد سختکوش و بلندهمتی که برای پیشرفت انگیزه دارند بیشتر علاقهمندند.
- تا جایی که امکان دارد نکتهسنج باش. اگر برای گزینش در دانشگاه درخواست میدهی، مسلماً برای این که به عنوان دکتر استخدام شوی مدرک تحصیلی لازم را باید داشته باشی، اما چرا این رشته را انتخاب کردی؟ چرا این دانشگاه را انتخاب کردی؟ هدفت به طور خاص از اشتغال در این کار چیست؟
-
7مشخص کن که چگونه دو طرف از انتخاب تو سود خواهند برد. چه ویژگیهایی داری که بقیهی نامزدها ندارند؟ دانشگاه از وجود تو در جامعهی دانشجویی خود چطور سود خواهد برد؟ تو چه سودی از اشتغال در آن شغل عایدت میشود؟ مخاطبین نامه دوست دارند ببینند چگونه خودت را معرفی میکنی.
- مراقب باش در نامهی درخواست اشتغال از چیزی انتقاد نکنی. درست نیست که مثلاً از مشکلاتی که یک محصول خاص طی سهماههی گذشته داشته انتقاد کنی و بعد قول بدهی که میتوانی وضعیت را با ایدههایت درست میکنی. اگر استخدام شوی، ممکن است اوضاع درست پیش نرود و نتوانی به قولت عمل کنی.
-
8نامهی استخدامی را با رزومه اشتباه نگیر.[۱۳] گرچه باید بهترین مهارتهایت را که به کار مورد نظر مربوط میشوند ذکر کنی، ولی نباید در نامهی درخواست همه چیز را جز به جز شرح دهی. مواظب باش رزومه و نامهی درخواست عین هم نباشند.
- گرچه یک معدل یا رتبهی کلاسی بالا تأثیرگذار است، ولی جای آن در نامهی درخواست نیست. این جور اطلاعات را باید در رزومه برجسته کنی، ولی نباید آن را در هر دو مدرک بیاوری.
-
9نامه را خلاصه بنویس. یک نامه استخدامی ایدهآل باید حدود نصف صفحه تا یک صفحه باشد، چیزی بین ۲۵۰ تا ۴۰۰ کلمه.[۱۴] بعضی جاها شاید نامهای طولانیتر، حدود ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ کلمه، بخواهند. اما کمتر پیش میآید که نامهی درخواست اشتغال از این بلندتر باشند.
-
10فورمت نامه را تنظیم کن. نامهی درخواست باید یک خط در میان و با فونتی خوانا مثل بینازنین یا بیلوتوس نوشته شود. در کل اینجور نامهها باید شامل سلام و عرض ادب خطاب به هیئت گزینش یا شخصی که در آگهی ذکر شده، متن اصلی و جمعبندی پایان نامه با امضای نویسنده باشد. اطلاعات تماس که شامل موارد زیر میشود باید در سربرگ بیاید:
- نام کامل نویسنده
- آدرس پستی
- ایمیل
- شماره تلفن یا شمارهی نمابر
برای صرفهجویی در وقت یک نامهی عمومی تهیه کن تا برای درخواست استخدام به جاهای مختلف بتوانی از آن استفاده کنی و فقط بسته به مخاطب برخی قسمتها را تغییر دهی. نامه را با یک پاراگراف عمومی شروع کن، بعد یک یا دو بخش را به سوابق و تخصصهایت که با کار مرتب هستند اختصاص بده و در آخر هم آن را با یک بند پایانی و تشکر و عرض احترام تمام کن.
شرح حال کوتاه
-
1متن را به صورت سوم شخص بنویس.[۱۵] نوشتن شرح حال کوتاه در صفحه معرفی کارمندان، یا بروشورها معمول است. به دلایل مختلف ممکن است از تو خواسته شود شرححال بنویسی. شرح حال معمولاً باید کوتاه باشد به همین خاطر نوشتنش کمی سخت است.
- فکر کن دربارهی یک نفر دیگر مینویسی. اسم خودت را بنویس و شخصی به این نام را مثل یک شخص ثالث یا دوست توصیف کن: "نیلوفر کریمی معاون رئیس اجرایی شرکت فلان..."
-
2سمت یا عنوان خودت را توضیح بده. حتماً سمت و تخصص خودت را با توجه به هدف متن به صورت واضح بیان کن. توضیح بده که چه کاری انجام میدهی و مردم تو را به چه چیزی میشناسند.[۱۶]
- اگر همه فن حریف هستی، این را بگو. نترس از اینکه "بازیگر، موسیقیدان، مادر، سخنران و صخرهنورد حرفهای" را در متن فهرست کنی، البته درصورتی که همهاشان حقیقت باشد.
-
3مسئولیتها یا دستاوردهای خود را بهطور خلاصه ذکر کن. اگر چندین جایزه و تقدیرنامه گرفتی، خلاصهی شرح حال جای خوبی برای عنوان کردن آنها و خودنمایی است. سعی کن در شرححال چیزهایی را بنویسی که بهتازگی اتفاق افتاده.
- بهتر است مدارکی را هم که گرفتهای، عنوان کنی. هرچیزی که با کار مورد نظر مرتبط است، بنویس. اگر آموزش خاصی دیدهای، آن را در اینجا بیاور.
-
4کمی هم در مورد زندگی شخصیات بنویس. شرححال نباید خیلی بیروح باشند. اگر کمی اطلاعات شخصی به آن اضافه کنی جالبتر میشود.[۱۷] علایق و سرگرمیهایی که دوست داری را هم میتوانی اضافه کنی:
- "نیلوفر کریمی، معاون اجرایی شرکت فلان و مسئول بازاریابی و خریدهای خارج از کشور است. او مدرک MBA را از دانشگاه تهران دریافت کرده و با همسر خود در شیراز زندگی میکند."
- البته مواظب باش زیادهروی نکنی. اگر بلافاصله بعد از این مطلب بنویسی "نیلوفر عاشق قایقرانی است و از پفک متنفر است. او یک رئیس به تمام معنا است." مضحک به نظر خواهد رسید ضمن این که چنین متنی فقط برای بعضی جاها قابل استفاده است. به هر حال مراقب باش زیادهروی نکنی. توضیح در مورد کافهی مورد علاقهات را بهتر است به جای دیگری محول کنی.
-
5خلاصه بنویس. شرح حال مختصر معمولا بیشتر از چند جمله نیست. اینجور متنها معمولاً در صفحهی معرفی همکاران یا کارمندان قرار میگیرد. مسلماً دوست نداری که متن تو با نصف صفحه پرچانگی بین بقیهی متنها که فقط چند جمله هستند داد بزند.
- استفان کینگ که یکی از موفقترین و محبوبترین نویسندگان معاصر است، در شرححالش فقط اسم اعضای خانواده، زادگاه و حیوانات خانگیاش را ذکر میکند و از خودش هیچ نمیگوید.
نکات
- اگر برایت خیلی سخت است که دربارهی خودت بنویسی، میتوانی برای پیدا کردن ایده و الهام گرفتن، نمونهی از این نوع نوشتهها را در اینترنت جستجو کنی.
- به این که دیگران در موردت چه فکری میکنند توجه نکن. هر کس یک جور فکر میکند.
- یادت باشد که قرار است در مورد خودت صحبت کنی و این موضوع اصلی است. لازم نیست دربارهی دوستان یا خانوادهات بنویسی، اگرچه ممکن است وسوسه شوی.
منابع
- ↑ https://www.forbes.com/sites/deborahljacobs/2014/06/03/what-to-do-when-you-need-a-bio-rather-than-a-resume/#317efa044e43
- ↑ https://blog.hubspot.com/marketing/professional-bio-examples
- ↑ https://writingcenter.unc.edu/tips-and-tools/brainstorming/
- ↑ https://www.theclassroom.com/write-short-essay-describing-background-6324007.html
- ↑ https://www.format.com/magazine/resources/photography/online-portfolio-about-page-step-by-step-guide
- ↑ https://www.theclassroom.com/write-short-essay-describing-background-6324007.html
- ↑ https://blog.prepscholar.com/common-app-essay-prompts
- ↑ https://qz.com/80136/heres-the-secret-to-cracking-the-college-essay/
- ↑ https://blog.prepscholar.com/common-app-essay-prompts
- ↑ https://owl.english.purdue.edu/owl/resource/723/03/
- ↑ http://www.cws.illinois.edu/workshop/writers/tips/personalstatement/
- ↑ https://www.hercampus.com/high-school/7-worst-college-application-clich-s-how-avoid-them
- ↑ https://theundercoverrecruiter.com/cv-vs-resume-difference-and-when-use-which/
- ↑ https://www.indeed.com/career-advice/resumes-cover-letters/whats-the-ideal-cover-letter-length
- ↑ https://theundercoverrecruiter.com/8-steps-writing-bio-pro-chris-brogan-fact/
- ↑ https://patthomson.net/2018/06/04/writing-a-bio-note/
- ↑ https://theundercoverrecruiter.com/8-steps-writing-bio-pro-chris-brogan-fact/