این مقاله با همکاری Shannon O'Brien, MA, EdM بهطور مشارکتی نوشته شده. شانون اوبرایان، موسس و مشاور ارشد Whole U. است (یک موسسهی مشاورهی شغلی و زندگی در شهر بوستون ایالت ماساچوست). موسسهی Whole U. از طریق مشاوره و برگزاری کارگاهها و آموزش مجازی، قدرت و انگیزهی زندگی کردن و داشتن یک زندگی متعادل و هدفمند را به افراد میدهد. شانون در رتبهبندی داوران Yelp بهعنوان مربی شمارهی 1 امور شغلی و مربی شمارهی 1 زندگی در بوستون شناخته شده است و در سایتهای Boston.com، Boldfacers و UR Business Network نیز دربارهی او نوشته شده است. او مدرک کارشناسیارشد رشتهی فناوری، نوآوری و آموزش خود را از دانشگاه هاروارد دریافت کرده است.
این مقاله ۴٬۱۲۴بار مشاهده شده است.
معرفی خود به دیگران، چیزی بیشتر از گفتن فقط یک اسم است. معرفی کردن، راهی برای ارتباط برقرار کردن با شخصی جدید از طریق تبادل کلمات و بیشتر وقتها تماس فیزیکی است. معرفی خود به غریبهها حتی میتواند پیچیدهتر هم باشد چراکه نحوهی معرفی بسته به وضعیت و شرایط محیط، متفاوت است. برای مثال وقتی میخواهی یک سخنرانی را شروع کنی، کسی را در یک همایش ملاقات کنی، خودت را به همکلاسیهایت معرفی کنی یا در یک مهمانی با شخص جدیدی گفتگوای را شروع کنی، باید خودت را به روشهای متفاوتی معرفی کنی. مهم این است که خودت را طوری معرفی کنی تا دیگران از تو خوششان بیاید و تو را به خاطر بسپارند.
مراحل
معرفی خود در موقعیتهای مختلف اجتماعی
-
1ارتباط چشمی برقرار کن. ارتباط چشمی نشاندهندهی این است که تعامل برقرار شده است. ارتباط چشمی روش مناسبی برای برقراری ارتباط با افراد دیگر است و نشان میدهد که به طرف مقابل توجه میکنی. وقتیکه ارتباط چشمی برقرار میکنی، نشان میدهی که آمادهی برقراری ارتباط هستی.
- اگر از این که به چشمهای طرف مقابل خیره شوی حس خوبی نداری، به وسط ابروهایش نگاه کن. او متوجه این تفاوت نمیشود.
- اگر در یک جمع یا گروه هستی، سعی کن با همهی افراد آن جمع به صورت منظم تماس چشمی داشته باشی.
-
2لبخند بزن. موقع ملاقات با یک شخص جدید، لبخندی زیبا و واقعی بر لب داشتن خیلی مهم است. از این که شخص جدیدی را ملاقات میکنی واقعاً خوشحال باش و انرژی مثبت بده. این کار باعث میشود که لبخندت واقعی باشد. لبخند زدن با همهی اجزای صورت باعث میشود لبخندت مصنوعی به نظر نرسد.
-
3زبان بدن مناسبی داشته باش. زبان بدنت باید این پیام را بدهد که راحت و با اعتماد به نفس هستی. سرت را بالا نگهدار و صاف بایست. مراقب باش قوز نکنی. حرکات بدن اطرافیان را تقلید کن. همچنین سرعت و لحن صحبت کردنت را با کسانی که اطرافت هستند، هماهنگ کن تا بتوانی اعتماد و صمیمیت بیشتری ایجاد کنی. [۱]
معرفی خود به یک شخص
-
1اسمهایتان را رد و بدل کنید. اگر معرفی رسمی است، بگو "سلام، من [نام][نام خانوادگی] هستم." اگر معرفی غیررسمی است، بگو "سلام، من [نام] هستم." بلافاصله بعد از این که اسم خودت را گفتی، با لحن دوستانهای اسم طرف مقابل را با گفتن "اسم شما چیست؟" بپرس و بعد اسمش را با گفتن "از آشنایی با توخوشوقتم، مهدی" یا " از ملاقات با تو خوشحال شدم، مریم" تکرار کن.
- تکرار کردن اسم طرف مقابل کمک میکند که اسم او یادت بماند و معارفه حالت صمیمانهتری داشته باشد.
-
2از روشهای مرسوم احوالپرسی مثل "دست دادن" استفاده کن. بیشتر فرهنگها، روشهای تماس فیزیکی خاصی برای سلام و احوالپرسی دارند. مثلاً در آمریکا موقع سلام کردن اغلب دست میدهند. مراقب باش دست دادن کوتاه، نه خیلی شل (سست) و نه خیلی محکم (طوری که دست طرف بشکند) باشد.
- به تفاوتهای فرهنگی توجه کن. به عنوان مثال، محکم دست دادن در فرهنگ چینی کار پسندیدهای نیست.
- در بعضی فرهنگها مرسوم است که احوالپرسی با بغل کردن طرف مقابل همراه باشد، بخصوص اگر با دوست دوستت یا خانوادهی همسرت ملاقات میکنی. بغل کردن حالت صمیمانهتری نسبت به دست دادن، دارد. خانمها بیشتراز آقایان موقع احوالپرسی از بغل کردن استفاده میکنند.
- در خیلی از فرهنگها روبوسی کردن موقع احوالپرسی رایج است. به طور مثال در آمریکای جنوبی احوالپرسی با خانمها، با بوسیدن یک گونه انجام میشود و در فرانسه با بوسیدن هر دو گونه. اگر از آداب سلام و احوالپرسی رایج مطمئن نیستی از رفتار طرف مقابل پیروی کن و یا ببین دیگران چطور رفتار میکنند.
-
3سوال بپرس. علاقه نشان دادن به طرف مقابل خیلی مهم است. از او بپرس که اهل کجاست و چه کاری میکند. در مورد موضوعات مشترکی که ممکن است با هم داشته باشید، سوال کن. در مورد این که دوست دارد چه کارهایی انجام بدهد و برای زندگیاش چه اهداف و آرزوهایی دارد، بپرس. به او نشان بده که با او ارتباط برقرار کردهای و به آنچه که میگوید علاقهمند هستی.
- برای این که بتوانی مکالمه را برقرار کنی، بهتر است کمی در مورد خودت و گذشتهات صحبت کنی. صحبت کردن در مورد این که کجا کار میکنی یا عاشق کوهنوردی هستی، میتواند موضوعات مناسبی باشد و فرصت را برای صحبت دربارهی موضوعات بیشتر باز کند.
- از فرصت موجود فقط برای صحبت کردن دربارهی خودت استفاده نکن. چونکه در اینصورت خودخواه و غیرجذاب به نظر میرسی.
-
4مکالمه را پایان بده. بعد از این که برای اولین بار با کسی ملاقات کردی باید مکالمه را با گفتن اینکه از ملاقات با او لذت بردی، به پایان برسانی. اگر ملاقات رسمی بود میتوانی بگویی: "آقای احمدی، از آشنایی با شما خوشوقت شدم. امیدوارم به زودی بازهم همدیگر را ملاقات کنیم." اگر ملاقات غیر رسمی بود میتوانی بگویی: "از آشنایی با تو خوشحال شدم، سینا. امیدوارم به زودی دوباره همدیگر را ببینیم."
معرفی خود قبل از شروع سخنرانی
-
1به مخاطبان سلام کن و اسمت را بگو. گفتن نام و نام خانوادگی قبل از شروع سخنرانی ضروری است. یادت باشد وقتیکه سلام میکنی و اسمت را میگویی واضح و با اطمینان صحبت کنی.
- به طور مثال بگو: "صبح بخیر، من آرش راد هستم" یا "همگی خوبین؟ من الهه گودرزی هستم".
-
2بسته به موضوع سخنرانی اطلاعاتی دربارهی خودت بده. بعد از اینکه خودت را معرفی کردی در مورد ارتباط بین خودت و موضوع سخنرانی توضیحاتی بده و کاری کن که اعتماد آنها جلب شود. نوع اطلاعاتی که میدهی به مخاطبین و موضوعی که دربارهی آن سخنرانی خواهی کرد، بستگی دارد. به طور مثال اگر قرار است در مورد اهمیت خوردن غذاهای ارگانیک سخنرانی کنی، به مخاطبین بگو که شغلت چیست. بگو که دانشمند، سرآشپز یا متخصص محیطزیست هستی. اگر روانشناس هستی و در مورد رشد کودکان سخنرانی میکنی، حتما بگو که یک روانشناس کودک هستی.
- اطلاعات تکمیلی بیشتری درارتباط با موضوع در اختیار آنها بگذار. برای مثال میتوانی پیشینهی مختصری از تجربیات موثق خودت ارائه کنی. "من مونا دلیر، استاد علوم زیستمحیطی دانشگاه تهران هستم. بعد از انجام تحقیقاتی در جنگلهای مازندران، متوجه شدم که اطلاعرسانی در مورد راههای حفاظت از محیط زیست چقدر مهم است."
-
3به طور موثر ارتباط برقرار کن. از همان ابتدای سخنرانی مطمئن شو که صدایت به قدر کافی بلند است و به گوش همه میرسد. زیرلبی حرف نزن، شمرده شمرده صحبت کن. حتی میتوانی از مخاطبین خود بپرسی آیا صدایت به اندازه کافی رسا است و به گوش همه میرسد یا نه. اگر حاضرین نتوانند صدایت را خوب بشنوند، متوجه صحبتهایت نمیشوند و نمیتوانند به حرفهایت احترام بگذارند.
-
4ثابت نایست و حرکت کن. با حالت مناسبی بایست و درحالیکه صحبت میکنی آزادانه حرکت کن. صاف و محکم بایست، به جای اینکه قوز کنی شانههایت را عقب بده، دستهایت را آزاد بگذار و در صورت لزوم آنها را حرکت بده. اگر ایستادن پشت تریبون اجباری نیست قدم بزن و به جمعیت نشان بده که چقدر راحت و بدون استرس هستی.
معرفی خود در یک جلسهی کاری
-
1اسمت را کامل بگو. اسمت را به صورت کامل بگو تا طرف مقابل آن را به خاطر بسپارد. میتوانی از جملههایی مثل، "سلام، اسم من علی حدادی است،" یا "سلام، من سارا شیبانی هستم،" استفاده کنی. بدین ترتیب امکان این که تو را به خاطر بسپارند بیشتر است.
-
2در یک جمله توضیح بده که چه کارهایی میکنی. اگر در یک جلسهی اینترنتی هستی احتمال دارد مجبور بشوی، برای افراد مختلفی در مورد کارهایت صحبت کنی. حالا اگر شخصی که تازه به جلسه وارد شده، سوال کرد: "شغل شما چیست؟" آیا میخواهی ده دقیقه در مورد سوابق شغلیات صحبت کنی؟ یا میخواهی لیستی از کارهایی را که برای رسیدن به اینجا انجام دادهای بگویی؟ مسلماً نه. از آنجایی که در چنین مواقعی زمان برای صحبت کردن محدود است، باید آمادگی این را داشته باشی تا در یک جمله اطلاعات زیر را بدهی:[۲]
- شغلت چیست؟ معلم، مدیر پروژه یا متخصص سلامت؟
- با چه کسانی کار میکنی؟ بچهها، تیمهای پروژههای بین فرهنگی یا سازمانهای خرد مالی؟
- چه کارهایی انجام میدهی؟ آموزش روش نگارش به کلاس دومیها؟ کمک به تیمهای پروژههای بین فرهنگی برای رسیدن به هدفهایشان ضمن حفظ بودجهی مالی یا کمک به سازمانهای کوچک برای گسترش بازار خود در کشورهای در حال توسعه؟
- حالا افکارت را جمع بندی کن. بگو که چهکسی هستی، با چهکسانی کار میکنی و چکار میکنی؟
نکته از طرف متخصصمربی امور شغلی و زندگیShannon O'Brien, MA, EdM
مربی امور شغلی و زندگیبرای معرفی خود در یک مصاحبه شغلی، نکات مهم رزومهات را انتخاب کن. بیشتر مصاحبه کنندگان در شروع مصاحبه از تو میخواهند خودت را معرفی کنی. به جای ارائه اطلاعات نامرتبط، نکات مفیدی از رزومهات را که با شغل مورد نظر مرتبط است، انتخاب کن. بعداً میتوانی جزئیات بیشتری به این مقدمه اضافه کنی.
-
3به قلمروی افراد احترام بگذار. اگر وسیلهای همراهت است، آن را روی میز منشی یا مسئول پذیرش نگذار. به قلمروی آنها تجاوز نکن و احترام بگذار. ممکن است با کارهایی مثل دست زدن به پوسترهای روی دیوار یا بههم ریختن کاغذهای روی میز، به وسایل آنجا آسیب بزنی. منتظر بمان تا موقعیت مناسب برای تبادل کارت ویزیت، رزومه و غیره مهیا شود.[۳]
-
4تو هم سوالهایت را بپرس. اگر اول طرف مقابل از تو خواست کاری را انجام بدهی، بلافاصله قبول نکن و طوری رفتار نکن که انگار همه چیز حل شده است. تو هم بپرس که او متقابلاً چه کاری انجام خواهد داد. این کار نه تنها مودبانه است بلکه نشان میدهد که موضوع برای تو هم اهمیت دارد و میخواهی ارتباط موثر برقرار کنی.
-
5مثل حرفهایها خداحافظی کن. فقط به این که دست تکان بدهی و بگویی "از آشنایی با شما خوشوقت شدم" و دور شوی، اکتفا نکن. "همهی کسانی" را که در یک جلسه ملاقات میکنی ممکن است این پتانسیل را داشته باشند که در آینده برایت مفید باشند. پس قبل از این که شخصی را ترک کنی، مطمئن شو که ارتباط چشمی را برقرار، نام او را تکرار و کارت ویزیت یا هر نوع اطلاعات مرتبط دیگر را رد و بدل کردهای.
نکات
- روی شخصی که ملاقات میکنی تمرکز کن. همانطور که انتظار داری دیگران به تو احترام بگذارند، تو هم به آنها احترام بگذار.
- طی جلسه از خوردن چیزهایی که ممکن است به دندانهایت بچسبد، خودداری کن.
- با حواس پرتی به اطراف نگاه نکن، چراکه بیحوصله یا بیعلاقه به نظر خواهی رسید.
- با دهان پر صحبت نکن.
- روی نکات مثبت تمرکز کن. اولین دیدار زمان مناسبی برای مطرح کردن نکات منفی در مورد خودت یا دیگران نیست.
- سعی کن با گفتن یک لطیفه یا چیزی شبیه آن جو را سبک کنی.
- اگر کف دستت عرق میکند، قبل از شروع جلسه آن را با دستمال خشک کن.
- به خودت فرصت بده. اگر کسی را خوب نمیشناسی و میخواهی بیشتر بشناسی، بهتر است ابتدا تماس چشمی برقرار کنی و روز بعد معارفه انجام شود. ولی اگر راحت هستی میتوانی هر وقت که آمادگیاش را داشتی این مراحل را انجام بدهی.