X
ویکیهاو مانند ویکیپدیا یک “ویکی” است. بنابراین بسیاری از مقالات ما با مشارکت افراد متعددی نوشته شدهاند. برای خلق این مقاله، نویسندگانِ داوطلب کار کردند تا ویرایشش کنند و به مرور زمان بهبودش دهند.
این مقاله ۲٬۸۸۲بار مشاهده شده است.
در زندگی هر فرد شرایطی پیش میآید که نمیتواند با اطمینان قلبی دربارهی یک موضوع مهم تصمیم قطعی بگیرد و دودلی او را آزار میدهد. اسلام برای اینگونه موقعیتها، توصیههایی دارد که یکی از آنها استخاره است. استخاره به معنی "طلب خیر" از پروردگار است و در چنین شرایطی میتواند ذهن انسان را از وسواس فکری بیش از حد نجات دهد. در این نوشته سه روش متداول استخاره را که توسط علمای شیعه توصیه شده، بیان میکنیم.
مراحل
روش 1
روش 1 از 3:
استخاره با قرآن
-
1با یکی از روشهای طهارت، یعنی وضو، غسل یا تیمم وجودت را پاک کن. قبل از آن که قرآن را برداری باید مطمئن شوی که پاک هستی، چون نباید بدون وضو صفحات و آیههای قرآن را لمس کنی. [۱] برای وضو اول نیت کن و با دست راست یک مشت آب روی صورت خود بریز و بعد با همان دست از محل رویش موی سر (رُستنگاه) در بالای پیشانی تا زیر چانهات را بشوی. بعد یک یا دو مشت آب روی دست راستت بریز و آن را از آرنج تا نوک انگشتان بشوی. بعد دست چپت را به همین ترتیب بشوی. با رطوبت دست راست فرق سرت را مسح بکش و باز با همان رطوبت دست راست از نوک انگشت شست تا برآمدگی روی پا را مسح بکش و به همین ترتیب با رطوبت دست چپ، پای چپت را هم مسح بکش. [۲]
- اگر غسل بر تو واجب شده باشد، طهارت با وضو کافی نیست و باید حتما غسل کنی. غسل واجب ۷ تاست که ۴ تای آنها بین مرد و زن مشترک است، از جمله: غسل جنابت. غسلهای مخصوص خانمها هم ۳ تاست: حیض، استحاضه و نفاس. برای دانستن این که آیا غسل بر تو واجب شده است یا نه، حتما به رسالهی مرجع تقلید خودت مراجعه کن.
- اگر در وضعیتی هستی که بنا به عذر شرعی رسیدن آب به بدنت ضرر دارد یا آب در دسترس نیست و یا در شرایط ترس و اضطرار هستی، به جای وضو یا غسل، میتوانی تیمم کنی. [۳]
-
2قرآن را در دست بگیر و رو به قبله بنشین. بعد از این که به یکی از روشها خود را تطهیر کردی، قرآن را بردار و رو به قبله بنشین. نیت کن و یکی از سورههای کوتاه قرآن، مثلا سورهی فاتحه یا سورهی اخلاص (قل هو الله احد...) را سه بار بخوان و سه مرتبه صلوات بفرست. بعد خواستهی خود را در ذهنت مرور کن. بعد از پروردگارت دربارهی آن موضوع و گرفتاری طلب خیر کن و این دعا را بخوان: "اَللّهُمَّ اِنّى تَفَأَّلْتُ بِكِتابِكَ، وَ تَوَكَّلْتُ عَلَيْكَ، فَاَرِنى مِنْ كِتابِكَ ما هُوَ مَكْتُومٌ مِنْ سِرِّكَ الْمَكْنُونِ فـى غَيْبِـكَ." یعنی: "خدايا به كتاب تو تفأّل مىزنم (و استخاره مىكنم) و بر تو توكّل مىكنم، پس تو نيز از كتاب خود، آن چه در نهان غيب تو پنهان است، به من نشان بده." [۴]
- در کتابهای دعا توصیه شده است که دعاها و خواستهی خود را بین دو ذکر صلوات بیاوری.
-
3چشمانت را ببند و با ذکر نام و یاد پروردگارت لای قرآن را باز کن. همانطور که نشستهای و با چشمهای بسته قرآن را در دست داری، ذکر " بِسْمِ اللَّـهِ الرَّحْمَـٰنِ الرَّحِيمِ" را بگو و با انگشت لای قرآن را باز کن.
-
4اولین آیه از صفحهی سمت راست را بخوان. بعد از این که لای قرآن را باز کردی، به معنی و مفهوم اولین آیه در صفحهی سمت راست دقت کن. اگر معنی و مفهوم آن آیه به رحمت پروردگار اشاره میکند و امر به خیر باشد، پس جواب استخاره خوب است. اگر معنی و مفهوم آیه غضب و خشم الهی است و نهی از شر باشد، پس جواب استخاره بد است. و نهایتا اگر معنی و مفهوم آیه دوپهلو یا خنثی باشد، استخاره نه خوب است و نه بد.
- اگر معنی آیههای قرآن را نمیدانی، از قرآنی که ترجمه دارد استفاده کن. اگر باز هم نتوانستی معنی و مفهوم آن آیه را بفهمی، با دوستی که قبول داری مؤمن است مشورت کن یا به روحانی مسجد محل خود مراجعه کن.
روش 2
روش 2 از 3:
استخاره با تسبیح
-
1برای استخاره یک تسبیح بردار. خواستهی خود را در نظر بگیر و سه مرتبه صلوات بفرست، این ذکر را هم میتوانی تکرار کنی: "أَسْتَخِيرُ اللّٰه بِرَحْمَتِهِ خِيرَةً فِي عافِيَةٍ" یعنی: "خیر میخواهم از خداوند به رحمتش، خیرخواهی در عافیت." به نیت طلب خیر از اواسط تسبیح تعداد نامعلومی از دانهها را جدا کن.
-
2از دو طرف جفت جفت دانهها را جدا کن. به نوبت یک جفت دانه از یک طرف و یک جفت دانه از طرف دیگر رد کن. این کار را تکرار کن تا به یک جفت دانه یا یک دانهی تک برسی. اگر آخرین دانهها جفت بود، معنایش این است که در خواستهات خیری نیست و بهتر است از آن صرف نظر کنی. اگر تک بود، معنایش این است که خواستهات خوب است و میتوانی به آن عمل کنی.
روش 3
روش 3 از 3:
استخاره با کاغذ (ذات الرقاع)
-
1برای نماز آماده شو و طهارت داشته باش. وضو بگیر و یا غسل یا تیمم کن.
-
2شش برگه آماده کن. روی سه برگه بنویس: "بِسْمِ اللّٰه الرَّحْمٰنِ الرَّحِيمِ خِيرَةٌ مِنَ اللّٰهِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ لِفُلانِ ابْنِ فُلانَةِ افْعَلْ" یعنی: "به نام خدا که رحمتش بسیار و مهربانیاش همیشگی است، خیر است از جانب خداوند عزیز حکیم برای فلان فرزند فلان، انجام بده. " و به همین ترتیب در سه برگهی دیگر فقط بجای "إِفْعَلْ" بنویس: "لاتَفعَل" یعنی "انجام نده." و بعد آن برگهها را زیر جانماز خود بگذار.
-
3دو رکعت نماز مستحبی اقامه کن. بعد از آن که نمازت تمام شد سجده کن و در سجده صد بار این ذکر را تکرار کن: "أَسْتَخِيرُ اللّٰه بِرَحْمَتِهِ خِيرَةً فِي عافِيَةٍ" یعنی: "خیر میخواهم از خداوند به رحمتش، خیرخواهی در عافیت." بعد بنشین و این دعا را بخوان: "اللّٰهُمَّ خِرْلِي وَاخْتَرْلِي فِي جَمِيعِ أُموْرِي فِي يُسْرٍ مِنْكَ وَعافِيَةٍ." یعنی: "خداوندا برای من خیر بخواه و در همهی امورم در آسانی و عافیت از جانب خود، خیر برگزین."
-
4به ترتیب برگههای زیر جانماز را دربیاور. یکی یکی برگهها را بیرون بیاور. اگر سه «إِفْعَلْ» پشت هم بیرون آمد، معنیاش این است که آن کار خوب است و انجامش بده. اگر سه «لا تَفْعَلْ» پشت هم بیرون آمد آن کاری که نیت کرده بودی را انجام نده. اگر یک «إِفْعَلْ» بیرون آمد و یک «لا تَفْعَلْ»، دو تا چهار برگهی دیگر بیرون بیاور تا زمانی که سه «إِفْعَلْ» یا سه «لا تَفْعَلْ» پشت هم بیرون بیاید، هر کدام زودتر بیرون آمد مطابق آن عمل کن. [۵]
نکات
- برای یک موضوع چند بار استخاره نکن و اگر وسواس فکری داری، بهتر است به تردیدهایت اعتنا نکنی. چون بر اساس آموزههای اسلام، افرادی که زیاد دچار سوءظن و تردید هستند نباید به آن توجه کنند.
منابع
- ↑ کتاب تفسیر المیزان؛ علامه سید محمد حسین طباطبایی؛ جلد ۱۹؛ در تفسیر آیه ۷۹ سورهی واقعه
- ↑ https://bahjat.ir/fa/content/238
- ↑ https://bahjat.ir/fa/category/222/%D8%AA%DB%8C%D9%85%D9%85
- ↑ کتاب بحارالانوار؛ جلد ۸۸، صفحه ۲۴۱، حديث ۱
- ↑ http://www.erfan.ir/mafatih419/نماز-استخاره-ذات-الرّقاع-کلیات-مفاتیح-الجنان-با-ترجمه-استاد-حسین-انصاریان